Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Спрощена система оподаткування завдає шкоди державі. Юрій Сапронов

Спрощена система оподаткування завдає шкоди державі. Юрій Сапронов

«Спрощена система оподаткування у тому вигляді, в якому вона використовується зараз, завдає шкоди державі. Це проявляється в тому, що певна частина фізосіб - СПД не формує додану вартість, а займається мінімізацією оподаткування власного доходу, або є учасником схем з ухилення від сплати податків, або просто їх не платить. Зокрема, дозволяючи великим торговельним мережам працювати в Харківській області на єдиному податку, ми втрачаємо величезні суми, які міг би отримати бюджет області та країни в цілому. Уявіть: відома велика торговельна мережа з оборотом кілька мільйонів гривень на день, у неї 30 кас, кожна з кас - це «єдиноподатник», який платить податки державі 200 гривень на місяць! Кожен «єдиноподатник» за тиждень вибирає свій річний ліміт в 500 тис. грн., Далі іде здача в суборенду іншому «єдиноподатнику». І така карусель триває весь рік, у результаті мережа має більше 1500 «єдиноподатників». Це не оптимізація, а грабіж держави!», - заявив віце-губернатор Юрій Сапронов. 

Заступник голови ХОДА зазначив, що хоча номінально доходи держбюджету від єдиного податку мають висхідну тенденцію, реальні доходи з кожним роком падають.

«Безумовно, спрощена система оподаткування має важливе соціальне значення, але зараз за її умовами працюють навіть ті, хто може і повинен платити більше. Новий Податковий кодекс передбачає суттєве звуження сфери застосування спрощеної системи оподаткування. Щоб працювати на єдиному податку, дохід підприємця за попередній рік не повинен перевищувати 300 тис. грн. Ставка податку визначається місцевими радами і диференціюється в залежності від розміру населеного пункту, де працює підприємець. Такі заходи повинні на порядок підвищити наповнюваність бюджетів», - акцентував Юрій Сапронов.