Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Заступник голови ХОДА Юрій Сапронов про інвестиційний клімат в Харківській області

Заступник голови ХОДА Юрій Сапронов про інвестиційний клімат в Харківській області

Віце-губернатор Юрій Сапронов розповів про реальну ситуацію з інвестиціями на Харківщині за останні роки.  «За останні шість років в Харківській області було дві реальні великі прямі іноземні інвестиції. Перша - підприємство «Філіп Морріс Україна», котре у 2004 році отримало близько 100 млн.дол.США, з яких на сьогоднішній день залишилося 22 млн.дол.США. Друга інвестиція - група підприємств «Малинівської промислової зони», в які в період з 2003 по 2008 рр.. було внесено близько 200 млн.дол.США, а до початку 2010 року залишилося 100 млн.дол.США.

Крім того, було чотири невеликі інвестиції в переробну галузь і логістику, зокрема: у підприємство з виробництва солоду «Малтюроп» (до 2004р. було внесено 20 млн.дол.США, а вже до 2009 р. залишилося 16 млн.дол.США); в торговий комплекс «Метро Кеш енд Керрі» (в 2004р. було введено першу чергу на 20 млн.дол.США, в 2008р. - другу чергу за рахунок власних коштів на 60 тис.дол.США); на підприємство по виробництву упаковки сигарет «Амкор Ренч Україна» (до 2008р. було внесено 20 млн.дол.США, а вже до початку 2010р. залишилося 16,1 млн.дол.США); в логістичне підприємство німецького медіаконцерну «Клуб сімейного дозвілля» (до 2009р. було внесено 10 млн.євро, а вже до 2010р. залишилося 1,25 млн.дол.США). 

Таким чином, більшість із зазначених проектів було розпочато ще в той період, коли областю керував Є. П. Кушнарьов.

 У той же час, в період з 2005 по 2009 рр.., внаслідок незадовільних умов для ведення бізнесу, відмовилися розміщувати своє виробництво в Харківській області наступні компанії: словенський концерн «Горенье» (виробництво побутової техніки); французька торгова мережа «Ашан»; данська пивоварна група «Карлсберг»; німецька компанія «Євроглас» (виробництво промислового скла).


Влада дурила себе і український народ грою цифр, бо із загального обсягу іноземних інвестицій 2 млрд. 69 млн.дол.США на початок 2010р. 62% - це були інвестиції у фінансовий сектор, що забезпечувалися за рахунок рекапіталізації банків на загальну суму 1 млрд.дол.США (в першу чергу за рахунок АКІБ «УКРСИББАНК» і ЗАТ «МЕГАБАНК»), а також повернення українських грошей з офшорів (о.Мен, Беліз, Британські Віргінські острови, Сейшельські острови) і Кіпру на загальну суму 500 млн.дол.США. 

Якщо ми будемо системно і цілеспрямовано боротися з корупцією, спрощувати і скорочувати дозвільні та реєстраційні структури, то через 2-3 роки Україна вийде на рівень припливу прямих іноземних інвестицій 10 млрд. доларів.

Найбільш привабливими будуть інвестиції в енергетику, енергозбереження (у зв'язку з переглядом тарифів на енергоносії з дотаційних на економічно обгрунтовані) та аграрний сектор.

Ще раз хочу сказати харківським бізнесменам - додавайте вартість в продукт! Інвестор обов'язково прийде в проект по збільшенню доданої вартості українського продукту».