Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Стартував маршрут «Вахта пам'яті», приурочений до Дня визволення Харкова

Стартував маршрут «Вахта пам'яті», приурочений до Дня визволення Харкова

Сьогодні на залізничній ділянці Харків - Покотилівка (с.Филипівка) Харківської області відбувся Поминальний реквієм та церемонія покладання квітів до Меморіального комплексу загиблим військовополоненим червоноармійцям. Так почався маршрут «Вахти пам'яті» - спільного походу ветеранів та молоді по місцях бойових дій двох армій - визволителів Харківщини, приурочений до Дня визволення Харкова від німецько-фашистських загарбників. Цього року в ньому беруть участь 35 ветеранів Великої Вітчизняної війни, керівники Харківської обласної державної адміністрації, представники райдержадміністрацій, громадських організацій, голови районних рад депутатів та молодіжних організацій. 

«Сьогодні ми низько схиляємо голови перед світлою пам'яттю тих, хто зневажаючи на смерть, зупинив фашистську нечисть ціною власного життя. Ми ніколи не забудемо, що на вашу долю випали тяжкі випробування. Своїми руками ви підняли з попелу вщент зруйновані міста і села Харківщини, фабрики і заводи, відродили знищену війною державу. Ваш великий подвиг назавжди залишиться яскравим прикладом партіотізма і самопожертвування заради мирного неба над рідною українською землею», - звернувся до учасників церемонії заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін. 

Довідка:

На цьому місці, біля колишнього Карачівського переїзду, 14 лютого 1943 року фашисти, відступаючи під натиском радянських військ, які визволяли Харків, живцем спалили в залізничній казармі понад 200 військовополонених. На початку 70-х років за участю обласної ветеранської організації на місці поховання радянських воїнів було споруджено обеліск. 8 травня 2010 на цьому місці було відкрито Меморіальний комплекс загиблим військовополоненим червоноармійцям.