Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Місцеві жителі допомагали гасити пожежу в Дворічанському районі

Місцеві жителі допомагали гасити пожежу в Дворічанському районі

Жителі села Жовтневе Дворічанського району, біля якого 18 серпня почалася пожежа, взяли активну участь у її гасінні. Щоб не допустити поширення вогню, пожежникам допомагали 171 чоловік з числа місцевого населення. Разом з підрозділами МНС, МВС, лісового господарства їм вдалося локалізувати пожежу до 20.40 години, а останні невеликі осередки вогню були ліквідовані о 5.30 19 серпня.

Про це в ході прес-конференції 19 серпня повідомив начальник Головного управління з надзвичайних ситуацій ХОДА Володимир Росоха.

«У них є мотивація - треба рятувати своє житло, рятувати ліс. Зрештою, це їхній громадянський обов'язок. Крім того, були розроблені по кожному районному, по кожній сільській раді мобілізаційні плани ліквідації пожеж та евакуації населення. І відповідно до цих планів, коли виникає пожежа, голови сільських рад піднімають населення для боротьби з вогнем», - розповів він.

За його словами, вогонь був помічений постовим пожежної вежі о 14.05 18 серпня на полі сухої трави біля покинутої ферми.Через кілька хвилин на місце вже прибули перші місцеві підрозділи, а також викликана допомога з області. Їм деякий час вдавалося стримувати вогонь, але в сухій траві висотою близько метра пожежа зі швидкістю 15 метрів в секунду поширилася на все поле площею близько 15 гектарів. Фронт вогню становив більше кілометра. Через деякий час вогню вдалося перекинутися через дорогу і мінералізовану смугу загальною шириною близько 9 метрів на ліс. Усього під час пожежі постраждало 25 гектарів лісу, верховий вогонь розповсюдився на 4 гектари, врятувати ж вдалося більше тисячі.

Як відзначив Володимир Росоха, роботу пожежників у лісі ускладнювало те, що ще з часів Великої Вітчизняної війни там залишилися снаряди, які під час пожежі почали вибухати. Всього пролунало 25 вибухів.