Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області вживаються заходи з легалізації робочих місць

В області вживаються заходи з легалізації робочих місць

«Серед проблем, які негативно впливають на стан зайнятості населення, є поширення неформальної зайнятості, насамперед у сфері малого бізнесу. Наслідком відсутності офіційних трудових відносин між роботодавцем та найманим працівником, виплати заробітної плати в «конвертах» є соціальна незахищеність самого працівника та недоотримання коштів місцевими бюджетами, Пенсійним фондом України та фондами державного соціального страхування. З метою вирішення даної проблеми в області діє Угода про вжиття спільних заходів щодо легалізації робочих місць та доходів. Практична реалізація положень Угоди здійснюється територіальними комісіями з легалізації робочих місць в кожному районі та місті області», - зазначив під час засідання сесії обласної ради заступник голови ХОДА Ігор Шурма.

Минулого року стан використання праці найманих працівників було вивчено у 6,9 тис. суб’єктів підприємницької діяльності. Діяльність 10,2 тис. підприємців вивчена шляхом зіставлення баз даних обласної служби зайнятості, податкової адміністрації, пенсійного фонду. У ході перевірок виявлено 1,5 тис. роботодавців, які допустили порушення вимог чинного трудового законодавства, встановлено майже 2 тис. фактів неофіційних трудових відносин, з них майже половина за рахунок зіставлення баз даних. За результатами перевірок порушено 14 кримінальних справ.

«Вжиті заходи дозволили більше 1,5 тис. громадян працювати на постійній основі з відповідним пенсійним та соціальним забезпеченням. Це забезпечило додаткові надходження до місцевих бюджетів, пенсійного та соціальних фондів», - зазначив Ігор Шурма.