Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Артезіанські свердловини потрібно переводити на менш енергоємне обладнання. Юрій Хіврич

Артезіанські свердловини потрібно переводити на менш енергоємне обладнання. Юрій Хіврич

Вода з артезіанських свердловин набагато чистіша і безпечніша води з поверхневих джерел, яку жителі українських міст зараз отримують з кранів.Тим не менш, через досить високу собівартість глибинної води масове переведення населених пунктів країни на її споживання поки неможливе, - вважає міністр з питань ЖКГ Юрій Хіврич.

«Сьогодні поверхнева вода для того ж Харкова дешевша, тому що менше витрати. А підземна вода дорожча, але за якістю набагато чистіша. Тому зараз просто потрібно на артезіанські колодязі встановлювати менш енергоємне обладнання, щоб витрати на підняття цієї води і витрати на переробку тієї води, яка сьогодні йде по водоканалу, були хоча б однакові»,- зазначив міністр під час брифінгу за підсумками виїзного засідання колегії МінЖКГ.

За словами Юрія Хіврича, з якістю тієї води, яку люди зараз отримують з кранів, в Україні не все так добре, як того хотілося б. Поверхневі води занадто забруднені як неочищеними стоками, які час від часу потрапляють в річки, так і атмосферними викидами, які з дощем повертаються у воду. А очистити їх як слід в Україні немає можливості.

«Ми сьогодні очищаємо воду за 29 компонентами, тоді як американці - за 102, а в Європі воду чистять за 90 компонентами. А ми більше 29 не можемо, тому що для цього потрібно повністю міняти обладнання фільтрувальних станцій», - підкреслив він.