Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завдання рейтингу оцінювання - допомогти районам рівномірно розвиватися і розуміти динаміку власного розвитку. Сергій Авершин

Завдання рейтингу оцінювання - допомогти районам рівномірно розвиватися і розуміти динаміку власного розвитку. Сергій Авершин

Повний рейтинг оцінювання соціально-економічного розвитку районів Харківської області за 2009 рік з аналізом по кожному показнику буде оприлюднений на сайті "Соціально-економічний атлас Харківської області" у червні. Про це на прес-конференції розповів начальник Головного управління економіки ХОДА Сергій Авершин.

Він зазначив, що кожний з районів області оцінюється за 21 показником, а міста обласного значення - за 14. Зараз йде напружена робота віце-губернаторів з доопрацювання рейтингу. Система оцінювання повинна бути об'єктивною, достовірною і надавати достатньо інформації аналітикам. Документ за підсумками 2009 року буде готовий до 4 червня, і надалі оцінювання буде проводитися щоквартально.

"Показники можна розділити на кілька груп, - розповів Сергій Авершин. - Це реальний сектор економіки (промисловість, будівництво, введення житла), інвестиційна привабливість районів (зовнішні інвестиції та капітал внутрішніх інвесторів), комерційні показники (товарообіг), соціальні (зайнятість, рівень зарплат), гуманітарна сфера (освіта і медицина) і результати фінансової діяльності районних адміністрацій (виконання планів по зборах до Пенсійного фонду і до місцевих бюджетів)".

З огляду на аграрну специфіку Харківського регіону, до 30% показників складають комплексні показники агропромислового розвитку. Для більшої об'єктивності, були враховані не тільки абсолютні величини, а й обсяг виробленої продукції на одного жителя району, існуючі міжрегіональні диспропорції, темп зростання для тих регіонів, які зробили якісний стрибок.
Сергій Авершин впевнений, що такий рейтинг розвине дух змагальності у районів. "Оцінювання повинно стати серйозною мотивацією для керівництва районів поліпшити якісні показники у своїй діяльності. Якщо якийсь район систематично показує негативні результати і небажання їх покращувати, курівництвом області будуть ухвалюватись адміністративні рішення", - відзначив Сергій Володимирович.

За його словами, сьогодні перше місце займає Красноградський район, останнє – Борівський: "Однак у рейтингу немає мети позначити кращих і гірших, головне завдання - допомогти районам рівномірно розвиватися і розуміти динаміку власного розвитку".