Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відбулась світова прем’єра ораторії Володимира Дашкевича "Солдатський реквієм"

Відбулась світова прем’єра ораторії Володимира Дашкевича "Солдатський реквієм"

Сьогодні в рамках кінофестивалю "Харьковская сирень" у великому залі Харківського академічного театру опери і балету відбулася світова прем'єра ораторії композитора, члена журі фестивалю Володимира Дашкевича "Солдатський реквієм". Твір виконав Симфонічний оркестр Харківської філармонії під управлінням диригента Юрія Янко, хор філармонії ім. Палкіна і соліст Московського театру "Нова опера", лауреат міжнародних конкурсів, лауреат премії "Золота маска" Ілля Кузьмін (баритон) та заслужена артистка України Марина Чиженко.

Після закінчення прем'єри член оргкомітету фестивалю "Харьковская сирень", начальник управління у справах преси та інформації ХОДА Вікторія Мареніч подякувала Володимиру Дашкевичу від імені голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна і відзначила: "Володимир Сергійович висловив блискучу ідею рівно рік тому цього ж дня – 17 травня 2009 року – про те, щоб створити такий твір, який би був не схожим ні на що, який був бі дійсно знаковим для року 65-ліття Перемоги. Михайло Маркович підтримав цю ідею. Рівно рік опісля, сьогодні, 17 травня 2010 року, ми стали свідками цієї блискучої прем'єри. Сьогодні в Харкові воістину унікальна подія – світова прем'єра оди мужності, героїзму, стійкості простого російського солдата. Пам'яті тих, хто не зламався, вижив, переміг".

Ораторія була написана до 65-ої річниці Перемоги. Це історія простого солдата, вона починається з проводів на війну, далі йдуть два марші, сцена бою та пісня про розлуку з коханою у виконанні хору, і розмова героя з Богом.

"Солдати не повинні воювати. Слова Нагірної проповіді Христа ніколи не були покладені на музику, але це сьогодні найважливіші слова: "полюбите ваших ворогів, і ваші вороги відповідять вам тим же". Досить немолода людина може сказати вам, що це так і є", - сказав на завершення автор ораторії Володимир Дашкевич.