Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

17 травня в рамках Міжнародного кінофестивалю "Харьковская сирень" відбудеться світова прем'єра ораторії "Великий солдатський реквієм"

Ораторію написано відомим композитором, членом журі Міжнародного фестивалю "Харьковская сирень" Володимиром Дашкевичем до 65-ї річниці Перемоги. Рік тому, під час попереднього фестивалю, Володимир Дашкевич зустрівся з Михайлом Добкіним, і розповів йому про плани створення такого реквієму до річниці Перемоги над фашистською Німеччиною.

"Михайло Добкін висловив тоді бажання, щоб цей твір як світова прем'єра був виконан в Харкові, - розповів Володимир Сергійович. - Сьогодні я хочу привітати харків'ян з тим, що Михайло Маркович став губернатором. Вважаю, що він розумна і сучасно мисляча людина. За такими людьми - майбутнє не тільки України, але і Європи, і в якомусь сенсі - світового співтовариства".

Сьогодні Володимир Дашкевич разом з режисером, нашим земляком Володимиром Фокіним приїхав до Харкова для репетиції ораторії. Це музичний твір, який виконується великим симфонічним оркестром, за участю чоловічого та жіночого хору, солістом театру Нової опери і квартетом або тріо народних інструментів. Це серйозна фундаментальна праця, яка викладена демократичною, доступною мовою й містить у собі цілий ряд широко відомих і улюблених народом пісень, у тому числі з кінофільму "Бумбараш", в тому числі - - "Ходят кони...", "Журавль по небу летит...", "Наплевать, наплевать, надоело воевать..." та ін.

"Ідея реквієму, - говорить Володимир Дашкевич, - війна не по кишені людству, з цим має бути покінчено. Реквієм - заклик до миру".

Передбачається, що на прем'єрі ораторії буде також виконаний його скрипковий концерт, присвячений любові, і "Сюїта Шерлока Холмса".