Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Система тендерних закупівель повинна бути переглянута

Система тендерних закупівель повинна бути переглянута

Виступаючи на нараді з вирішення актуальних питань розвитку Харківської області, голова ХОДА Михайло Добкін в числі інших проблем, що стримують розвиток різних галузей народного господарства, назвав систему тендерних закупівель - красива і розумна в теорії, вона викликає багато запитань на практиці.  

«Ми звертаємося з проханням скасувати застосування тендерних процедур для машинобудівних підприємств з державною часткою більше 50% у тому випадку, коли вони здійснюють закупівлі не з казначейських рахунків - тобто не за державні, а за власні кошти, - сказав Михайло Маркович.

- Для підприємств стратегічного значення ми просимо ввести диференційований поріг закупівель без застосування тендерних процедур на рівні 1% від обсягів реалізації. Тому що зараз, підприємство-виробник, отримавши замовлення, змушене проводити тендери на закупівлю всіх матеріалів і комплектуючих для його виконання на «смішні» суми, просто не зрівняні з обсягом замовлення».

Також голова ХОДА звернув увагу на необхідність виробити державну позицію по відношенню до процедури закупівлі без погодження з Міністерством економіки України у одного учасника - національного виробника.

«Приклад - проект реабілітації каскаду Дніпровської ГЕС. 93 із 100 турбін, які там експлуатуються, вироблені ТОВ «Турбоатом». «Турбоатом» за визначенням є єдиним підприємством, яке може провести їх реконструкцію і поставити нові гідроагрегати, які будуть повністю сумісні з тими, що вже експлуатуються. Проведення тендерів, погоджень у даному випадку - свідомо зайва витрата коштів і часу», - підкреслив Михайло Добкін.