Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина продовжує відновлюватися: бізнес і громади долають виклики війни

Харківщина продовжує відновлюватися: бізнес і громади долають виклики війни

Про це йшлося на зустрічі «До чого готуються великі міста України» за участі заступника начальника Харківської обласної військової адміністрації Євгена Іванова. До заходу також долучилися представники місцевого самоврядування, бізнесу, громадськості та медіа.

«Посилення комунікації з представниками регіонального бізнесу — це один із наших ключових пріоритетів, оскільки успішне відновлення Харківщини залежить від тісної взаємодії влади та підприємців. Ми регулярно зустрічаємося з бізнесом, обговорюємо виклики, які стоять перед ними, а також можливості розвитку в цих складних умовах. У результаті такої комунікації, спільно з профільними міністерствами, вдалося розробити та впровадити низку програм підтримки. Ці ініціативи охоплюють мікрогранти, пільгове кредитування, компенсації за працевлаштування ВПО. І вони вже демонструють свою результативність. Завдяки цьому регіональний бізнес отримує ресурси для стабілізації та розвитку, що є важливим кроком на шляху до відновлення економіки Харківщини в умовах війни», — зазначив заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов.

Після деокупації 43% території області у вересні 2022 року Харківщина зіштовхнулася з численними викликами. Було заміновано понад 1,2 мільйона гектарів землі, з яких 600 тисяч — сільськогосподарські угіддя. З 1100 фермерських господарств понад 650 припинили існування через російську агресію, проте частина з них вже почала відновлювати діяльність. До початку повномасштабної війни на Харківщині функціонувало понад 260 тисяч суб’єктів підприємництва, наразі їх кількість скоротилася до 165 тисяч. За два роки війни 4 тисячі підприємств були змушені переміститися в інші регіони України.

Для підтримки приватного сектора впроваджуються численні державні, регіональні та міжнародні ініціативи.

«У межах програми "єРобота" видано майже 400 мікрогрантів на суму 99 мільйонів гривень. Розмір гранту за програмою "Власна справа" збільшено вдвічі — до 500 тисяч гривень. Ветеранський грант також зріс і становить 1 мільйон гривень. За програмою "5-7-9" видано понад 5 тисяч кредитів на загальну суму 21 мільярд гривень. Умови кредитування для прифронтових областей було покращено — збільшено ліміти та терміни», — додав Євген Іванов.

На сьогодні на Харківщині зареєстровано близько 570 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Усі, хто потребує допомоги, отримують гуманітарну підтримку, психологічний та юридичний супровід, а також тимчасове житло. Для ВПО діють програми компенсацій за працевлаштування, зокрема для безробітної молоді та людей з інвалідністю.