Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В межах обласної програми «Здоров'я Слобожанщини» цьогоріч на Харківщині закупили ліків на 4,6 мільйона гривень

В межах обласної програми «Здоров'я Слобожанщини» цьогоріч на Харківщині закупили ліків на 4,6 мільйона гривень

Про це йшлося в ході засідання Ради з питань соціального захисту осіб з інвалідністю при Харківській обласній військовій адміністрації під головуванням заступниці начальника ХОВА Віти Ковальської.

У заході взяли участь представники структурних підрозділів ХОВА, профільні заступники голів районних військових адміністрацій, представники Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, центру зайнятості, громадських об’єднань осіб з інвалідністю та представники інших установ і організацій. 

«Підтримка дітей та дорослих осіб з інвалідністю є одним із важливих завдань. Особливої актуальності це питання набуло від початку повномасштабної війни. Продовжуємо працювати й створювати умови для соціальної інтеграції та рівних можливостей для всіх жителів регіону. Цей напрямок роботи перебуває на особистому контролі начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова», – сказала Віта Ковальська.

В межах зустрічі опрацювали звернення щодо створення «єдиного вікна» для людей з інвалідністю, де можна буде без черги отримати консультації, а також оформити необхідні довідки й документи, пов'язані з діяльністю Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. За дорученням начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова наразі це питання вирішується.

В ході засідання також було розглянуте питання щодо забезпечення дітей та осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації.

«З початку 2024 року для забезпечення осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації з державного бюджету було спрямовано понад 183 мільйони гривень. З цієї суми 154,7 мільйона гривень перераховано підприємствам-виробникам, що дозволило надати понад 19 тисяч засобів реабілітації тим, хто їх потребує. 2 липня на засіданні Ради з питань соціального захисту осіб з інвалідністю при Харківській ОВА було розглянуто питання щодо закупівлі 1196 одиниць реабілітаційних засобів, зокрема для тих, хто тимчасово втратив працездатність без встановленої групи інвалідності. 21 серпня Харківська обласна рада затвердила відповідний порядок, і з обласного бюджету на реалізацію цього завдання було спрямовано 2 мільйони гривень», – повідомила директорка Департаменту соціального захисту ХОВА Ольга Борщ.

Процедура закупівлі наразі добігає кінця, і з наступного тижня планується розпочати передача засобів реабілітації. Видача засобів здійснюватиметься у пунктах прокату на території громад області або на базі місцевих управлінь соціального захисту.

На засіданні було розглянуто також питання забезпечення осіб з інвалідністю лікарськими засобами та медичними виробами. Директорка Департаменту охорони здоров'я ХОВА Тетяна Деменко повідомила, що Харківська область у 2024 році отримала лікарські засоби на загальну суму близько 78 мільйонів гривень у рамках державної програми "Забезпечення медичних заходів окремих державних програм". Крім того, з початку року область почала отримувати медичні вироби для слухопротезування, зокрема слухові апарати, на суму 1,5 мільйона гривень.

В області реалізується комплексна програма «Здоров'я Слобожанщини», у межах якої цьогоріч було закуплено лікарські засоби на суму 4,6 мільйона гривень. У липні 2024 року в регіоні стартував проєкт «Укрпошта.Аптека», який надає можливість безкоштовної доставки ліків. Пацієнти можуть замовляти як безрецептурні препарати, так і ліки за програмою «Доступні ліки», зателефонувавши до контакт-центру за номером 0-800-300-545, додала Тетяна Деменко.

На засіданні також обговорили питання щодо сприяння зайнятості осіб з інвалідністю.

Як повідомила представниця Харківського обласного центру зайнятості Інна Прохоренко, протягом року на обліку в центрі перебувало 1300 осіб з інвалідністю. Із них 432 було працевлаштовано, ще 450 наразі потребують роботи. Станом на сьогодні роботодавці Харківщини пропонують 390 вакансій для осіб з інвалідністю. Обласний центр зайнятості також надає можливість навчання для осіб з інвалідністю. Цьогоріч такою послугою скористалися понад 80 громадян. Крім цього, 68 осіб з інвалідністю отримали ваучери на підвищення кваліфікації. Також понад 30 ветеранів долучилися до експериментального проєкту Центру зайнятості і пройшли відповідне навчання. Робота щодо створення умов для працевлаштування осіб з інвалідністю у Харківській області триває.