Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Послугами Вовчанського гуманітарного хабу скористалися майже 13 тисяч мешканців

Послугами Вовчанського гуманітарного хабу скористалися майже 13 тисяч мешканців

Про функціонування і роботу гуманітарного центру говорили під час брифінгу в офіційному медіахабі ХОВА за участі начальника Вовчанської міської військової адміністрації Тамаза Гамбарашвілі, голови БО «Координаційний гуманітарний центр» Євгена Коляди, благодійних та гуманітарних організацій.

«Після травня 2024 року, коли ворог почав повторно завдавати удари по Вовчанську, в координації з Харківською ОВА, разом з Національною поліцєю, ДСНС,  волонтерами ми виконали величезну роботу щодо евакуації населення з міста та всіх прикордонних населених пунктів. Проте зіштовхнулися ще з однією проблемою: люди залишилися без житла, майна, супроводу. Разом з обласною адміністрацією та Координаційним гуманітарним центром було прийнято рішення щодо відкриття Вовчанського гуманітарного хабу. Це те місце, де мешканці громади зустрічаються з представниками гуманітарного сектору, волонтерами, громадськими організаціями та благодійними фондами і отримують всебічну допомогу», - зазначає Тамаз Гамбарашвілі.

Вовчанський гуманітарний хаб було відкрито 4 жовтня 2024 року. За цей час мешканцям громади було видано більше 2000 гігієнічних наборів, 3000 комплексних (продуктових та гігієнічних) наборів, близько 500 дитячих наборів психосоціальної підтримки.

Крім того, понад 200 осіб вже скористалися безкоштовною юридичною консультацією. Найбільш поширеними зверненнями були питання щодо пошкодженого житла та відновлення втрачених документів. Евакуйованим жителям також надають безоплатну психологічну допомогу.

За словами Євгена Коляди приклад Вовчанського хабу став поштовхом для створення подібних просторів в інших громадах Харківщини.

«З метою забезпечення комплексної підтримки населення, постраждалого внаслідок збройної агресії, планується відкриття гуманітарних хабів Куп’янської, Дворічанської, Липецької та Циркунівської громад. Вже зараз активно ведуться підготовчі роботи, зокрема, практично завершено створення такого центру Липецької громади . Однак для надання більш широкого спектру послуг триває доопрацювання його функціоналу. Мета цих ініціатив – створити комфортні умови для тимчасово переміщених осіб та забезпечити їх усім необхідним для подолання наслідків воєнних дій», - зазначив Євген Коляда.

Як зазначають благодійники, заклад буде розширюватися у своїх можливостях та функціях, аби люди змогли звертатися до хабу за будь-яким питанням.