Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олег Синєгубов провів робочу зустріч із представниками бізнесу Харківщини

Олег Синєгубов провів робочу зустріч із представниками бізнесу Харківщини

В засіданні взяли участь представники малого, середнього та великого бізнесу області, керівництво Харківської облради, ректори провідних ВИШів та представники обласного центру зайнятості.

Під час зустрічі, учасники обговорили діяльність бізнесу на Харківщині в умовах воєнного стану. Особливу увагу приділили питанню переваг та недоліків державних програм кредитування, а також грантової підтримки підприємств. Від початку реалізації програми доступних кредитів «5-7-9%» підприємцям Харківщини видали кредитів на майже 20 мільярдів гривень. 

«Від початку повномасштабного вторгнення, профільні департаменти та структурні підрозділи отримують дедалі більше звернень від підприємців Харківщини, щодо частих відмов у наданні кредитів банками-партнерами за програмою. Основні причини – безпекова ситуація в регіоні та неможливість підприємцями надати майно під заставу. Це питання регулярно розглядатимемо спільно з профільним Міністерством та банками-партнерами. Також, закликаємо представників громад області впроваджувати місцеві програми підтримки бізнесу, в тому числі в напрямку пільг по оподаткуванню», - зазначив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. 

Крім того, на Харківщині в межах реалізації програми єРобота майже 600 підприємців отримали мікрогрант «Власна справа» на розвиток або створення нового бізнесу. Держава профінансувала проєктів на більш як 120 мільйонів гривень. В межах співпраці Харківської ОВА та Міністерства економіки України, для бізнесменів регіону були покращені умови надання гранту – збільшено суму із 250 до 500 тисяч гривень. 

«Наразі працюємо з Міністерством економіки України над вдосконаленням програми з надання мікрогрантів для підприємців Харківщини. Пріоритет – можливість отримання ще одного мікрогранту тими підприємцями, котрі впродовж року після отримання першого гранту, вдало реалізували свій бізнес-план. Це дасть можливість розширювати та розвивати бізнес», - зазначив директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков. 

Також на Харківщині триває реалізація політики «Зроблено в Україні». На базі обласного центру зайнятості було відкрито перший в області офіс «Зроблено в Україні». Такі установи планують запустити ще в 5 районах регіону. 

«Впровадження державних грантових програм, доступного кредитування та пільг – мотивація для роботи бізнесу Харківської області. Повномасштабне вторгнення показало, що ми маємо змінювати підходи, переобладнувати потужності, аби і працювати на перемогу, і підтримувати економіку області», - зазначив генеральний директор ПП «Український ресорний центр» Ігор Єфименко.  

На Харківщині триває розробка Агенції економічного розвитку області. Її мета - сприяти розвитку Харківської області, зокрема, місцевому економічному розвитку окремих її територій та їх інфраструктури, і відповідному об’єднанню для цього організаційних та фінансових ресурсів, які можуть надходити як з території області, так і з-поза її меж, залученню інвестицій та кредитних ресурсів у регіональну економіку. Створення Агенції є одним із пунктів Програми комплексного відновлення Харківської області, яку допомагає розробити програма DOBRE. 

Засідання відбулося за підтримки програми USAID DOBRE.