Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Медики Харківщини розповіли про епідемічну ситуацію в області

Медики Харківщини розповіли про епідемічну ситуацію в області

Про це йшлося в ході брифінгу в Офіційному Медіацентрі ХОВА. У заході взяли участь директорка Державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Любов Махота і заступниця генерального директора Харківської обласної інфекційної лікарні Валентина Маслова.

«Як в Україні, так і на Харківщині, з липня цього року спостерігається зростання захворюваності на Covid-19 – по країні у 6 разів, по області в 2,4 рази. На Харківщині у червні зареєстровано 18 випадків коронавірусу, з них 1 – у дитини, у липні – 44 випадки, з них 8 – серед дітей. Слід зазначити, що наразі циркуляція субваріанту коронавірусу FLiRT на території регіону не підтверджена», – розповіла Любов Махота.

Станом на 21 серпня на стаціонарному лікуванні у Харківській обласній інфекційній лікарні перебувають 67 дорослих та 22 дитини з підтвердженою коронавірусною інфекцією. Серед дорослих пацієнтів п'ятеро перебувають у відділенні інтенсивної терапії, з них троє – на штучній вентиляції легень з критично тяжким перебігом інфекції. Всі ці пацієнти старші за 70 років і мають тяжкі супутні патології. 

«Впродовж 2024 року на базі Харківської обласної інфекційної лікарні проліковано 534 хворих на Covid-19, з них 370 дорослих і 164 дитини. Починаючи з серпня спостерігаємо збільшення кількості госпіталізацій. Всього впродовж поточного року внаслідок ускладнень, викликаних захворюванням на коронавірус, у Харківській області померли 19 людей, всі летальні випадки зафіксовані виключно серед невакцинованих пацієнтів похилого віку із тяжкими супутніми захворюваннями», – розповіла Валентина Маслова.

Директорка медзакладу наголосила, що найдієвішим засобом профілактики Covid-19 та грипу є вакцинація, яка запобігає захворюванню або тяжкому перебігу хвороби.

В Україні щеплення проти коронавірусу проводиться мРНК-вакцинами Comirnaty Omicron, адаптована під штам «Омікрон» та Comirnaty-дитяча, для щеплення дітей віком від 5 до 12 років.

Наразі заклади охорони здоров'я Харківської області забезпечені вакцинами. Для отримання щеплення необхідно звернутися до сімейного лікаря. Вакцинація проводиться безоплатно в стаціонарних пунктах щеплень , перелік яких можна дізнатися на сайті Міністерства охорони здоров'я України.