Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В межах програми USAID АГРО на Харківщині відновлюють регіональну систему зрошення

В межах програми USAID АГРО на Харківщині відновлюють регіональну систему зрошення

За підтримки міжнародних партнерів аграрії Ізюмського району першими в області створили організацію водокористувачів «Довгалівська».

Ініціатором створення ОВК ті її засновником слало підприємство «С-Альфа Грин», яке працює з 2018 року та спеціалізується на вирощуванні озимої пшениці, ріпаку, сої, соняшнику, овочів тощо. Основна мета проєкту – прискорення темпів відновлення сфери сільського господарства на території району в межах реалізації реформи гідротехнічної меліорації.

«Організація водокористувачів «Довгалівське» створена на базі Балаклійської зрошувальної системи, яка належить Регіональному офісу водних ресурсів у Харківській області і підпорядковується Держводагентству. Вона здатна обслуговувати понад 600 гектарів сільськогосподарських земель, але потребує модернізації. Наразі зрошенням покривається понад 300 гектарів с/г угідь. Для порівняння: у 2018 році цей показник складав всього 85 га. Збільшити площу поливу вдалося завдяки частковій реконструкції Балаклійської зрошувальної системи. Підприємство «С-Альфа Грин» замінило частину старих металевих польових трубопроводів на пластикові, облаштувало майданчики для підключення дощувальних машин, придбало і ввело в експлуатацію три дощувальні машини», – розповіла очільниця ОВК «Довгалівська» Тетяна Маковецька.

Цьогоріч ОВК «Довгалівська» обрали субгрантером Програми USAID АГРО. Меморандум на співфінансування відновлення та модернізацію меліоративної мережі було підписано під час ІІІ Меліоративного форуму, який відбувся у липні в Черкаській області. Він передбачає придбання та встановлення чотирьох дощувальних машин, двох систем крапельного зрошення та відновлення трубопроводу.