Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині триває евакуація цивільного населення з прифронтових населених пунктів

На Харківщині триває евакуація цивільного населення з прифронтових населених пунктів

Про це йшлося під час брифінгу директора Департаменту цивільного захисту ХОВА Івана Сокола, голови правління БО «Координаційний гуманітарний центр» Євгена Коляди та начальника відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУ НП в Харківській області Артемія Коновалова в Офіційному Медіацентрі ХОВА.

Загалом від 2 веренсня 2022 року з деокупованих територій було евакуйовано понад 44 тисячі людей. З них - 5177 дітей та 1246 осіб з інвалідністю. Також Харківською ОВА спільно з волонтерськими організаціями та правоохоронцями здійснюються заходи щодо евакуації цивільного населення до інших регіонів України - Закарпатської, Тернопільської та Кіровоградської областей.

«На даний час евакуація проводиться до Закарпатської області, шляхом виділення одного вагону в поїзді для безоплатного перевезення громадян за маршрутом Харків-Мукачево. Для безоплатного перевезення громадян 2 серпня за попередньою домовленістю з Закарпатською ОВА, потягом було евакуйовано до Мукачева з наступним поселенням 9 осіб, у тому числі одна дитина, які до цього були евакуйовані з небезпечних районів Харківської області та тимчасово мешкали в обласному центрі. Робота з евакуацією продовжується», - зазначив Іван Сокол. 

Крім того, для проведення евакуаційних заходів, залучено близько 24 волонтерських організацій. Нині за допомогою волонтерів проводиться евакуація з Липецької, Циркунівської, Дергачівської, Золочівської, Старосалтівської, Вовчанської громад та з Куп’янського району. Від початку року з боку благодійного сектору було евакуйовано 5835 осіб. Після ускладнення ситуації на Вовчанському напрямку від 10 травня, евакуйовано понад 4800 осіб. 

«Велика кількість волонтерів разом з профільними службами беруть активну участь в евакуації цивільного населення з прифронтових та прикордонних населених пунктів. Волонтери працюють на транзитному пункті в місті Харкові, де надається комплексна підтримка кожній людині, яка евакуюється, починаючи від грошової допомоги, закінчуючи гарячим харчуванням, водою, медициною, вирішенням індивідуальних, юридичних, психосоціальних питань, в принципі, будь-яких питань. Також організації долучаються до розвезення людей до місць тимчасового проживання. Селимо людей і разом з Департаментом соціального захисту ХОВА», - розповів Євген Коляда.

Евакуації підлягають 186 дітей із прифронтових та прикордонних населених пунктів, із них 144 дитини з їх батьками або опікунами вже евакуйовані до більш безпечних районів області. Потребують евакуації ще 42 дитини з Золочівської та Вовчанської тергромад. 

«Люди мають розуміти, що при загостренні ситуації, ускладнюється можливість евакуації. Всі екіпажі, і волонтерські, і місцевої влади, і національної поліції ризикують своїм особистим життям. Тому велике прохання до мешканців тих населених пунктів, де оголошено евакуацію, особливо в примусовий спосіб дітей з їх батьками, будь ласка, погоджуйтесь виїзджати, не вагайтесь, не чекайте», - додав Артемій Коновалов. 

Нагадуємо, в Харківській області працює цілодобова гаряча лінія з евакуації за номером 0 800 33 92 91.