Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині розробляють прототип машини механізованого розмінування нового зразка

На Харківщині розробляють прототип машини механізованого розмінування нового зразка

Про це говорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України в Харківській області під головуванням начальника ХОВА Олега Синєгубова.

Нині над розмінуванням території Харківської області працюють 26 машин механічного розмінування. Торік на промисловій базі з залученням наукового потенціалу Харківщини було створено машину підготовки ґрунту для гуманітарного розмінування, яка пройшла польові випробування та активно застосовується піротехнічними підрозділами. Триває робота з вдосконалення спецтехніки, збільшення їх виробництва для підсилення груп розмінування. 

«Внаслідок дій російських окупантів, понад 40% території Харківської області вважаються потенційно небезпечними або замінованими. Від початку повномасштабного вторгнення на території регіону розміновано майже 25 тисяч гектар. Спільно з міжнародними партнерами та профільними Міністерствами маємо прискорювати процес розмінування, посилювати матеріально-технічну базу піротехнічних підрозділів аби вберегти життя і здоров’я саперів», - зазначив Олег Синєгубов. 

Крім того, за час робіт з розмінування обстежено 1 314 кілометрів ділянок автодоріг, 212 кілометрів залізничних колій, 3 949 кілометрів ліній електропередач, 352 кілометрів газопроводів, 26 кілометрів водогонів та 1 581 об’єктів. Виявлено та знищено 207 104 вибухонебезпечних предметів. 

«Для проведення робіт на Харківщині задіяно 85 груп розмінування. Першочергово проводиться розмінування об’єктів критичної інфраструктури, таких як системи водо-, газо-, тепло-, електропостачання та  основні дороги. В другу чергу проводиться розмінування закладів соціального призначення: домоволодіння громадян, медичні заклади, школи, коледжі, дитячі дошкільні заклади, вищі навчальні заклади. В третю чергу - земель сільськогосподарського призначення», - повідомив директор Департаменту цивільного захисту ХОВА Іван Сокол. 

Також під час засідання заслухали начальника Балаклійської МВА Віталія Карабанова щодо ходу розмінування тергромади. Найбільш засмічені вибухонебезпечними предметами є Гусарівський, Волоховоярський, Новогусарівський, Вербівський, Яковенківський  старостинські округи та місто Балаклія. Під час робіт з розмінування, перевірили усі заклади освіти, медустанови, понад 142 кілометри ділянок автодоріг з обох сторін, більш як 367 кілометрів ліній електропередач, об’єкти водопостачання, 243 приватні домоволодіння та усі цвинтарі на території громади. 

«Потенційно замінованими після деокупації визначені 83 427 га території громади. Із них, від початку робіт з розмінування, обстежено 29 724,48 га, в Балаклії близько 844 га. Завдяки злагодженій взаємодії вдалося в короткий термін розмінувати основну критичну інфраструктуру, що спонукало повернутись до своїх домоволодінь мешканців міста та сіл громади, підприємців, які розпочали відновлювати соціальну інфраструктуру, роботу комунальних закладів та надавати відповідні комунальні послуги для  життєзабезпечення населення», - зазначив Віталій Карабанов.