Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Медики Харківщини розповіли про ситуацію із захворюваністю на вірусні гепатити в області та їх профілактику

Медики Харківщини розповіли про ситуацію із захворюваністю на вірусні гепатити в області та їх профілактику

Про це йшлося в ході брифінгу в Офіційному Медіацентрі ХОВА.

У заході взяли участь директорка Державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Любов Махота і заступниця генерального директора Харківської обласної інфекційної лікарні Валентина Маслова.

Гепатит – це захворювання печінки вірусного походження. Існує п'ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D, Е.  Кожен несе серйозні наслідки для здоров'я, але всі вони мають відмінності у шляхах і факторах передачі збудника. Багато людей, які мають захворювання, не здогадуються про свою хворобу, оскільки вчасно не проходять діагностику.

«На території Харківської області щорічно реєструється понад 100 випадків хронічного вірусного гепатиту В та від 400 до 800 випадків вірусного гепатиту С. Впродовж останніх п'яти років показники захворюваності в регіоні перевищують середні по Україні», – зазначила Любов Махота.

Вірус гепатиту А і Е найчастіше передається через брудну їжу, воду та брудні руки. Гепатити В, С і D – через кров або інші біологічні рідини організму інфікованої людини. Після одужання від гепатиту А людина, як правило, одужує, печінка відновлює свої функції, формується пожиттєвий імунітет, а гепатити В і С зазвичай переходять у хронічну форму, яка може призвести до цирозу або раку печінки, розповіла директорка Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

«Щоб запобігти інфікуванню вірусним гепатитом необхідно використовувати для ін'єкцій лише одноразові стерильні шприци; за можливості обирати пероральні ліки; дотримуватися правил особистої гігієни – користуватися власними бритвами, зубними щітками, манікюрними ножицями тощо; переконатися, що всі процедури у салонах пірсингу, татуювання, манікюру й педикюру виконуються з використанням стерильних інструментів; уникати незахищених випадкових статевих контактів», – розповіла Любов Махота.

На сьогодні існують вакцини лише проти вірусних гепатитів А та В. Щеплення проти гепатиту А проводиться за епідемічними показниками у разі виникнення спалахів цього захворювання. Щеплення проти гепатиту В є обов'язковим і внесене до національного Календаря профілактичних щеплень. Йому підлягають всі новонароджені малюки, а також нещеплені своєчасно діти до 18 років.

«У Харківській області за 2023 рік повний вакцинальний комплекс проти гепатиту В отримали 83,1% дітей віком до року, при необхідному рівні охоплення дітей вакцинацією у 95%. Такі щеплення рекомендовані й дорослим із груп ризику: медпрацівникам, які контактують з кров'ю; військовослужбовцям і працівникам МВС; реципієнтам донорської крові; пацієнтам, які перебувають на гемодіалізі тощо», – зазначила Любов Махота.

Отримати амбулаторне і стаціонарне лікування при гострих і хронічних вірусних гепатитах можна на базі Обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні. Медичні послуги надаються як дорослому, так і дитячому населенню. Загалом у Харківській області послуги щодо лікування пацієнтів з вірусним гепатитом надають 17 закладів охорони здоров'я, розповіла заступниця гендиректора Харківської обласної інфекційної лікарні.