Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській ОВА проголосували за нові назви вулиць та станцій метрополітену

У Харківській ОВА проголосували за нові назви вулиць та станцій метрополітену

24 липня відбулося дев'яте, завершальне, засідання Робочої групи Харківської обласної військової адміністрації з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії.

Захід пройшов під головуванням заступниці начальника ХОВА Віти Ковальської за участі представників профільних департаментів та управлінь ОВА, територіальних громад, а також наукової, краєзнавчої, культурної спільноти й громадськості.

«Спільно з Північно-Східним територіальним відділом Українського інституту національної пам'яті та учасниками процесу деімперіалізації й деколонізації топонімії завершили масштабну роботу щодо перейменування об'єктів топоніміки в області. Розглядалися пропозиції щодо перейменувань у місті Харків, відповідно до закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». В ході засідання опрацювали пропозиції щодо перейменування 48 вулиць та 3 станцій метрополітену. Хочу подякувати всім учасникам робочої групи за спільну роботу», – розповіла Віта Ковальська.

Члени робочої групи, зокрема, проголосували за перейменування станцій метро «Героїв Праці», «Завод імені Малишева» та «Проспект Гагаріна» на «Салтівська», «Заводська» й «Левада» відповідно; вулиць Героїв праці на Нескорених, Лермонтовська на Майка Йогансена, Дружби Народів на Соборності України, Проспект Гагаріна на Проспект Аерокосмічний тощо. Також у Харкові з'являться нові назви вулиць, які увіковічнять імена 13-ї бригади оперативного призначення НГУ «Хартія» та 92-ї окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка.

Крім цього, аби увіковічнити згадку про видатних жителів Харківщини - митців, науковців, фабрикантів тощо - Харківська обласна військова адміністрація планує випустити цикл праць, присвячених видатним особистостям області. До доробку будуть включені всі імена людей, які своєю працею прославили Харківщину на світовому рівні, додала Віта Ковальська.

Нагадаємо, заміну топонімів у межах населених пунктів, а також демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків здійснювали органи місцевого самоврядування населених пунктів, голови міських, сільських громад упродовж 27 липня 2023 — 27 квітня 2024 року. 
Відповідно до «Заключних положень» Закону України «Про місцеві державні адміністрації» з 28 квітня 2024 року відповідні повноваження перейшли до голів або осіб які здійснюють повноваження обласних державних адміністрацій.