Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За підтримки міжнародних партнерів у Слобожанській громаді планують побудувати газові та твердопаливні котельні

За підтримки міжнародних партнерів у Слобожанській громаді планують побудувати газові та твердопаливні котельні

Хід робіт щодо підготовки громади до осінньо-зимового періоду обговорили під час засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва за участі начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова.

«Питання підготовки наших громад до опалювального сезону в осінньо-зимовий період є одним із ключових в роботі обласної військової адміністрації. Приділяємо особливу увагу населеним пунктам, котрі зазнали найбільших руйнувань внаслідок збройної агресії рф. Я щиро вдячний нашим міжнародним партнерам за плідну й ефективну комунікацію та системну підтримку жителів нашої області. Попереду маємо численні виклики щодо відновлення енергогенеруючої системи регіону, тож розраховуємо на подальшу співпрацю», – сказав начальник ХОВА Олег Синєгубов.  

Внаслідок масованого ворожого ракетного обстрілу 22 березня поточного року було повністю зруйновано потужності Зміївської ТЕС. Без опалення залишилися понад 120 багатоквартирних будинків і 111 приватних домоволодінь у яких проживає близько 12,3 тисячі людей.

Спільно з Харківською обласною військовою адміністрацією, міжнародними партнерами та органами місцевого самоуправління було розроблено першочерговий план дій для подолання наслідків військової агресії рф, який передбачає комплексне забезпечення жителів селища Слобожанське теплопостачанням; об'єктів соціальної інфраструктури населеного пункту – приладами альтернативного електропостачання; створення об'єктів електро- та теплопостачання з відновлювальних джерел енергії.

«Наразі за кошти місцевого бюджету у селищі Слобожанське проводиться розробка проєктно-кошторисної документації щодо будівництва 2 нових газових котелень вартістю 2,8 мільйона гривень. Залучено допомогу від ЮНІСЕФ у вигляді модульних твердопаливних котелень для Слобожанської лікарні на суму понад 2 мільйона гривень. Також за кошти місцевого бюджету триває підключення цих котелень до мережі, вартість робіт – понад 1,9 мільйона гривень», – розповів Слобожанський селищний голова Дмитро Діхтяр.

Від міжнародних партнерів громаді надійшла допомога у вигляді 36 електрогенераторів на суму понад 5,7 мільйона гривень. Ще 13 генераторів придбали за кошти місцевого бюджету, додав селищний голова Слобожанського.

У співпраці з муніципалітетом шведського містечка Веннес триває розробка проєкту реконструкції полігону побутових відходів у селищі Слобожанське з подальшим встановлення когенераційної установки. Також спільно з благодійним фондом «RePower Ukraine Foundation» триває підготовка до проєкту зі встановлення сонячних електростанцій для муніципальних установ Слобожанської громади.