Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За підтримки Уряду України та міжнародних партнерів на Харківщині триває децентралізація та відновлення енергетичної системи

За підтримки Уряду України та міжнародних партнерів на Харківщині триває децентралізація та відновлення енергетичної системи

Про це йшлося в ході засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва за участі начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова.

У зустрічі також взяли участь заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, народні депутати України, верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді, представники міжнародних благодійних організацій.

Під час заходу сторони обговорили питання щодо відновлення енергетики на Харківщині та сталого проходження осінньо-зимового періоду 2024-2025 років.

«Головна тема сьогоднішньої зустрічі – відновлення енергогенеруючої системи в області – для нас є вкрай важливою та актуальною. Ворог продовжує знищувати наші об'єкти енергетики і застосовує все можливе озброєння. 2 січня окупанти вперше застосували по Харкову  ракету північнокорейського виробництва, а 27 березня, вперше з початку повномасштабної війни, окупанти завдали удару по місту боєприпасом УМПБ Д-30. 11 квітня ворог повторив масовані ракетні удари. З першого дня повномасштабної збройної агресії рф на території Харківської області було пошкоджено та знищено понад 700 об’єктів електропостачання та понад 8 тисяч кілометрів електромереж. Це свідчить про те, що країна-терорист має на меті вчиняти злочини проти людяності, проти нашого цивільного населення. Я дякую нашим надійним міжнародним партнерам, зокрема USAID, UNICEF та багатьом іншим організаціям, які допомагають Харківщині впоратися з викликами повномасштабної війни. Розраховуємо на подальшу співпрацю», – сказав Олег Синєгубов. 

Засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва є доказом того, що влада на місцях спільно з міжнародними партнерами попри щоденні виклики повномасштабної війни та ворожі обстріли продовжує працювати для людей, наголосив заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба.

«Я вдячний і пишаюся мешканцями Харківщини, всіма очільниками громад, людьми, які зараз працюють на місцях, захищають і розвивають регіон. Спільно ми маємо зробити все для того, щоб розпочати зимовий період з максимально децентралізованою системою енергогенерації. Внаслідок збройної агресії рф на сьогодні в Україні близько 40% абонентів мають перебої з електропостачанням. Це величезний виклик, але я впевнений, що ми впораємося і покращимо енергетичну ситуацію в країні. Для цього маємо йти шляхом створення незалежної енергетики в кожному регіоні. Дуже важливо, щоб ми всі зараз трималися і продовжували працювати, тому що попереду - наша Перемога», – сказав Олексій Кулеба.

Сьогодні Харківщина є форпостом, який тримає Україну, бореться за неї з ворогом і перемагає, сказала Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

«Нещодавно я була на Харківщині і хочу відповідально заявити, що це земля незламних, стійких духом людей. Ми тут в Києві вчимося у харків'ян стійкості, героїчності, яка проявляється в їхній щоденній праці – спокійно і впевнено вони роблять свою справу. Я дуже рада, пане Філіппе Гранді, що ви сьогодні серед харків'ян. Мені відомо, що ви особисто відвідуєте найважчі точки у світі, де точаться бої, де постійно лунають сигнали тривоги. Ви все це бачите на власні очі і відчуваєте. Я дуже дякую УВКБ ООН, дякую USAID та іншим міжнародним партнерам, які сьогодні з Україною. Харківщина готується до зими і для нас дуже важливо, щоб міжнародна спільнота сконцентрувала свої зусилля саме на Харківщині. Уряд України зробить все можливе, аби підтримати Харківщину у цей складний період. Я буду дуже вдячна, пане Філіппе Гранді, якщо результатом вашої поїздки будуть реальні й конкретні кроки допомоги Харківській області. Там працює сильна команда професіоналів, якими ми пишаємося. Будемо спільно втілювати ці кроки в життя», – сказала Ірина Верещук. 

Від початку повномасштабної війни УВКБ ООН продовжує підтримувати Україну і Харківщину зокрема, зазначив верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

«Починаючи з лютого 2022 року ми активно підтримуємо жителів Харківщини і внутрішньо переміщених людей. Основні зусилля спрямовуються на забезпечення терміновою гуманітарною та фінансовою допомогою, включаючи житло, продукти харчування, медичні послуги та обладнання, встановлення й підтримка безпечних місць для перебування ВПО, забезпечення їх правової та фізичної безпеки. Крім цього, розвиваємо напрямок психологічної допомоги постраждалим внаслідок збройної агресії рф, включаючи дорослих та дітей. Сьогодні перед Харківщиною постають нові виклики, спричинені повномасштабною війною, – це енергетична стабільність. Спільно з обласною військовою адміністрацією та органами місцевого самоуправління працюємо над їх подоланням. Наша гуманітарна місія триватиме, спільно впораємося», – сказав Філіппо Гранді.