Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині понад 260 добровольців пройшли вишкіл в Обласному центрі підготовки населення до національного спротиву

На Харківщині понад 260 добровольців пройшли вишкіл в Обласному центрі підготовки населення до національного спротиву

Про це йшлося під час брифінгу за участі заступника начальника Харківської ОВА Романа Семенухи та директора Обласного центру підготовки населення до національного спротиву Олександра Залівана.

За дорученням Офісу Президента та Прем'єр-Міністра України Дениса Шмигаля на Харківщині Обласний центр підготовки населення до національного спротиву був створений 23 грудня 2023 року та розпочав свою діяльність цьогоріч 27 березня. Головною метою Центру є підвищення обороноздатності держави та надання обороні України всеохоплюючого характеру.

«На сьогодні навчальні дільниці Центру розгорнуті у 4 районах регіону. Обласна військова адміністрація приділяє особливу увагу кадровому та матеріально-технічному забезпеченню діяльності Центру. Це питання перебуває на постійному контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова. Базову загальновійськову підготовку за програмою Центру вже пройшли 262 особи. Здебільшого – це держслужбовці, працівники органів місцевого самоврядування, депутати місцевих рад, а також цивільні громадяни. Наразі таку підготовку проходять 358 осіб. Триває набір добровольців у нові групи», – розповів Роман Семенуха.

У Центрі працює 21 фахівець, з яких 12 – досвідчені інструктори з числа кадрових офіцерів у відставці, а також учасники бойових дій. Центр тісно співпрацює з окремими військовими частинами та добровольчими формуваннями територіальної громади, які надають методичну й технічну підтримку. Навчальна програма Центру розрахована на 96 годин.

«Основними предметами навчання є психологічна підготовка, національно-патріотична підготовка, тактична підготовка, тактична медицина, вогнева підготовка, виживання, інженерна підготовка, підготовка зі зв'язку, військова топографія, основи лідерства, основи радиаційно-хімічного-біологічного захисту, безпека бою, заходи безпеки, міжнародне гуманітарне право, статути ЗСУ та комплексне контрольне тактико-спеціальне заняття. Особлива увага приділяється заняттям з тактичної медицини. З цією метою до їх проведення залучили інструкторів ГО «Центр медичної підготовки "Схід" ім. Є.Й. Мухіна», який має міжнародний сертифікат і працює за стандартами НАТО», – зазначив Олександр Заліван.

Більше інформації про Обласний центр підготовки населення до національного спротиву можна отримати на сайті Харківської ОВА за посиланням.