Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській ОВА відбулася робоча нарада з питань ветеранської політики

У Харківській ОВА відбулася робоча нарада з питань ветеранської політики

Заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська провела робочу нараду з питань ветеранської політики з помічниками ветеранів, представниками районних військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Нині діє Програма підтримки Захисників і Захисниць України та членів їхніх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки, завдяки якій можна отримати пільги на оплату житлово-комунальних послуг та грошову допомогу.

«Необхідно посилити інформування ветеранів та ветеранок, їхні родини про програми, які діють на території Харківської області. Зокрема, це і виплата у сумі 50 тисяч гривень поверненим з полону, і щомісячна адресна грошова допомога у розмірі 8000 гривень дітям загиблих (померлих) захисників і захисниць, зокрема до досягнення дітьми 18 років тощо. Кожна громада найближчим часом має створити власну програму для підтримки ветеранів та членів їхніх сімей. Також можемо допомогти законтрактувати додаткових працівників для роботи з ветеранами за підтримки міжнародних донорів», – сказала Віта Ковальська.

Як нагадав начальник Управління у справах ветеранів ХОВА Олег Пуль, минулого року на рівні держави було розпочато експериментальний проєкт щодо запровадження інституту помічника ветерана. Харківська область також узяла участь, 9 помічників ветерана уже пройшли відповідне навчання і працюють у громадах.

«Завдання помічника – доносити до ветерана інформацію щодо державних, обласних чи місцевих програм, завдяки яким вони можуть отримати допомогу та повернутися з військового життя до цивільного. У цьому році в державному бюджеті закладена субвенція на впровадження інституту помічника ветерана. Тепер це повноцінна професія, яка внесена до Класифікатора професій, затверджений професійний стандарт «Фахівець із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб». Цей проєкт на рівні держави курується Міністерством у справах ветеранів України», – розповів Олег Пуль.

Окрім того, під час наради також обговорили створення ветеранського хабу, завдяки якому можна було б швидше знаходити людей, що стали ветеранами.

«Продовжуємо виконувати рішення щодо використання коштів державного бюджету, спрямованих на придбання житла для окремих категорій ветеранів та членів їхніх сімей. Так, уже в 2024 році Департаментом соціального захисту населення Харківської ОВА до Міністерства у справах ветеранів України направлено інформацію про потребу в наданні грошової компенсації у розмірі 387,2 мільйона гривень для 158 осіб. Зокрема, у 2023 році для Харківської області з держбюджету було виділено 262,3 мільйона гривень для забезпечення житлом 111 осіб, з них 83 громадянина вже придбали житло», – додала в.о. директора Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА Тетяна Печура.