Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олег Синєгубов - про перебіг будівництва фортифікаційних споруд

Олег Синєгубов - про перебіг будівництва фортифікаційних споруд

Про це начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов розповів під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі ХОВА за участі свого заступника Михайла Харнама, представників підрядних організацій.

«Харківська ОВА діє в межах повноважень, в межах закону. Перевіряти засновників підрядних організацій - поза межами наших повноважень. Важливо розуміти, що від моменту надходження фінансування до дедлайнів спорудження комунікацій - обмаль часу. Тендер - це щонайменше місяць. Наші основні показники: швидкі терміни та поставка згідно умов договору, ціна, якість. Усі складові були дотримані», - зазначив Олег Синєгубов. 

Одні із ключових засад роботи з підрядними організаціями – відсутність зв’язків з країною-агресором, якість виконання обов’язків, надання послуг та матеріалів. 

«Стосовно двох підрядних організацій, які запропонували свої послуги, виникли підозри щодо їх зв’язків із країною-окупантом. Після цього, будь-які ділові стосунки з ними було розірвано», - додав Олег Синєгубов. 

Для зведення фортифікаційних споруд, в 2023 році Харківська ОВА уклала 47 договорів на постачання лісоматеріалів на більш як 77,5 мільйонів гривень. Цим коштом поставлено майже 20 тисяч кубометрів деревини — 100% обсягу. Цьогоріч укладено 154 договори на загальну суму 224,1 мільйона гривень. Станом на сьогодні ще триває будівництво фортифікаційних споруд. Відповідно до укладених договорів триває поставка деревини.

«Уже використано понад 116 мільйонів гривень. Відповідно до укладених договорів, має бути поставлено 43 тисячі кубометрів лісоматеріалів. Наразі поставки деревини за укладеними договорами тривають, будівництво фортифікаційних споруд продовжується. Лісоматеріали доставляють відповідно до термінів та договорів. Загалом в напрямку будівництва фортифікаційних споруд працюють близько 30 цивільних підприємств. Понад 500 працівників та більш як 200 одиниць техніки», - зазначив Олег Синєгубов. 

Водночас, в межах робіт з облаштування лінії оборони триває встановлення бетонних тетраедрів. Завдання, які ставили військові за 2023 рік, — виконані на 100%. 

«Частину робіт згідно з планом розпочали виконувати вже у 2024-му році, але роботи були призупинені на деяких ділянках через постійні обстріли. На фото, що розповсюджують в мережах, зображені залишки матеріалів, які на прохання однієї з бригад вивіз підрядник для подальшого встановлення. Важливо: ті залишки — це 0,4% від загальної виконаної роботи з огороджень такого типу. Тобто це далеко не стратегічна кількість тетраедрів», - додав Олег Синєгубов. 

Під час будівництва фортифікаційних споруд на Харківщині, внаслідок ворожих ударів загинули 4 людини, 15 дістали поранень. Пошкоджено або знищено 30 одиниць спецтехніки.

Нагадаємо, начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов звернувся до жителів Харківщини, щодо активізації ворожого ІПСО.