Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Всесвітня Продовольча Програма ООН нарощує співпрацю з Харківською ОВА в напрямку гуманітарної допомоги населенню

Всесвітня Продовольча Програма ООН нарощує співпрацю з Харківською ОВА в напрямку гуманітарної допомоги населенню

Про це йшлося в ході робочої зустрічі заступниці начальника обласної військової адміністрації Віти Ковальської та представників ВПП ООН.

«Попри щоденні виклики повномасштабної війни продовжуємо забезпечувати населення області всім необхідним. Особлива увага приділяється евакуйованим жителям прифронтових громад на Вовчанському й Куп'янському напрямках та внутрішньо переміщеним особам, яких на сьогодні в області нараховується понад 527 тисяч. Завдяки плідній співпраці з міжнародними партнерами, волонтерськими організаціями, органами місцевого самоврядування, громадськістю всі, хто цього потребує, забезпечені гуманітарною та грошовою допомогою, психологічною підтримкою, юридичним супроводом, а також тимчасовим житлом. Це питання перебуває на особистому контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова. Ми дуже вдячні Всесвітній Продовольчій Програмі ООН і особисто Деніз Браун за увагу до Харківщини та системну підтримку наших людей», – сказала Віта Ковальська.

За словами керівника Програми, в.о. керівника Дніпровського польового офісу Йонаса Лоссау, ВПП тісно співпрацює з Харківською обласною військовою адміністрацією, місцевими партнерами та владою на місцях для надання необхідної продовольчої допомоги найбільш вразливим верствам населення регіону. 

«Для жителів деокупованих територій передбачене щомісячне надання допомоги у вигляді харчового набору на 30 днів, готових до вживання наборів та грошової допомоги в межах критично важливих гуманітарних заходів у регіоні. Крім цього, з серпня 2023 року ВПП співпрацює з Пенсійним фондом України та Міністерством Соціальної Політики для нарахування доплат до соціальних виплат багатьом незахищеним пенсіонерам Харківщини», – розповів Йонас Лоссау.

Він наголосив, що впродовж січня-березня 2024 року жителі Харківщини отримали понад 184 тисячі 30-денних продуктових наборів; 80,4 тисячі людей забезпечили хлібом; понад 13 тисячам жителів надали готові набори до вживання; 1500 людей забезпечили інституціональним харчуванням; 107 осіб отримали багатоцільову грошову допомогу; 170 тисяч пенсіонерів отримали доплату до соціальних виплат; 10,8 тисячі осіб забезпечили секторальною грошовою допомогою.

ВПП планує розширити програму підтримки навчальних закладів у громадах Харківщини, де буде реалізовано або вже реалізовано офлайн-навчання, у питанні часткової компенсації вартості шкільного харчування для учнів 1-4 класів, додав Йонас Лоссау.

«В межах ситуації, яка наразі склалася на Харківщині, ВПП продовжує активно співпрацювати з обласною військовою адміністрацією та партнерськими організаціями і допомагати людям, які виїхали території на Вовчанському та Липецькому напрямках. У транзитному центрі для евакуйованих надаємо людям набори, готові до вживання. Станом на вчора ми передали 2600 таких наборів. Спільно з нашими партнерами реєструємо людей для надання фінансової допомоги у розмірі 10 800 гривень, які будуть виплачуватися трьома траншами впродовж трьох місяців. На вчора ми склали 1500 відповідних заявок від громадян. Допомога буде надаватися всім людям, які евакуювалися впродовж останніх 30 днів», – наголосив Йонас Лоссау.

Учасники зустрічі приділили окрему увагу питанню очищення сільськогосподарських земель Харківщини від вибухонебезпечних предметів.

«Спільно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН FAO цьогоріч на Харківщині буде створено 10 команд з розмінування. Також для потреб області було закуплено машину для розмінування MV-10. Крім цього, у місцевого виробника для аналогічних цілей було придбано 3 машини для підготовки ґрунту до розмінування», – розповіла провідний фахівець з програмної політики Проєкту з сільськогосподарських засобів до існування та протимінної діяльності ВПП ООН Ніна Ярош.

Вона додала, що за програмою підтримки ВПП ООН власникам приватних господарств і невеликих ферм, площею до 300 гектарів, передбачена грошова допомога.

«Наприкінці минулого та на початку цього року 2837 сімей, які проживають на деокупованих територіях Харківської області отримали грошову допомогу у розмірі $700 для відновлення сільськогосподарської діяльності. Також 54 фермерських господарства області отримали різнотипну допомогу у вигляді ваучерів на $1000 та $1000 готівкою для закупівлі будівельних матеріалів, спрямованих на відновлення господарських приміщень. В залежності від розміру ділянки деякі фермерські підприємства отримали допомогу у вигляді ваучерів на $8000 для закупівлі сільськогосподарської продукції, посівного матеріалу та добрив. Плануємо продовжувати та розвивати цей напрямок програми на деокупованих територіях Харківської області, де це передбачено безпековою ситуацією», – зазначила Ніна Ярош.