Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відбулося перше засідання Робочої групи Харківської ОВА з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії

Відбулося перше засідання Робочої групи Харківської ОВА з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії

Захід пройшов під головуванням заступниці начальника Харківської ОВА Віти Ковальської, за участі представників профільних департаментів та управлінь обласної військової адміністрації, а також представників наукової, краєзнавчої, культурної спільноти й громадськості.

Учасники розглянули результати проведеної роботи з деколонізації топонімії у населених пунктах області, визначили алгоритм дій щодо збору пропозицій про перейменування об'єктів топоніміки у відповідності до закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» та обговорили питання щодо усунення з публічного простору пам'ятників та пам'ятних знаків, які є символікою російської імперської політики.

«Обласною військовою адміністрацією спільно з Північно-Східним територіальним відділом Українського інституту національної пам'яті та представниками районів і громад регіону проведено системну роботу, за результатами якої станом на 27 квітня на Харківщині перейменовано близько 18 тисяч топонімів, назви яких містять символіку російської імперської політики. Щодо 479 об'єктів в області і 52 – на території Харкова потребують перейменування. Це питання перебуває на контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова», – розповіла Віта Ковальська.

Заступниця начальника Харківської ОВА закликала представників районних військових адміністрацій та громад до 24 травня підготувати пропозиції щодо перейменування відповідних топонімів, опрацювати дані й надати їх членам Робочої групи для подальшого опрацювання.

Нагадаємо, у березні минулого року Верховна Рада України ухвалила закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», який набув чинності 27 липня 2023 року.

Заміну топонімів у межах населених пунктів, а також демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків здійснювали органи місцевого самоврядування населених пунктів, голови міських, сільських громад упродовж 27 липня 2023 — 27 квітня 2024 року. Відповідно до «Заключних положень» Закону України «Про місцеві державні адміністрації» з 28 квітня 2024 року відповідні повноваження перейшли до голів або осіб які здійснюють повноваження обласних державних адміністрацій.