Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині презентували концепцію містобудівельно-громадського проєкту «Ізюм_відновлення»

На Харківщині презентували концепцію містобудівельно-громадського проєкту «Ізюм_відновлення»

В Офіційному Медіацентрі фахівці Департаменту містобудування та архітектури Харківської ОВА, команда «ZMINA:Rebuilding» і ТОВ «АБК «ПОРТАЛ-21», представники архітектурної спільноти і громадських об’єднань обговорили відновлення Ізюма.

«Ми підписали меморандум між Департаментом містобудування та архітектури Харківського ОВА, Ізюмською міською військовою адміністрацією та проєктантами ТОВ «АБК «ПОРТАЛ-21». Департамент містобудування та архітектури керує напрямком щодо правовірності та відповідності державним будівельним нормам, а також займається координацією між всіма учасниками цього проєкту. Найголовніший наш ресурс – це люди, тому вкрай важливо відбудовувати житло, аби мешканці поверталися до своїх осель», – зазначив начальник відділу з відновлення та розвитку громад Департаменту містобудування та архітектури Харківської ОВА Геннадій Чехунов.

Окрім того, він наголосив, що за участі обладміністрації в Ізюмі також відновлюють лікарню, яка постраждала від ворожих обстрілів. Цей медзаклад відбудовують завдяки фінансовій підтримці Фундації Олени Зеленської. 

Так, під час заходу презентували проєкт адаптації житлового кварталу в центральній частині міста Ізюм Харківської області під кліматичні, економічні та соціальні зміни. Як додала засновниця архітектурної компанії «ПОРТАЛ-21» Анастасія Гулак, за приклад взяли німецькі квартали «Кліматичного міського округу» в м. Есслінген та «Французького кварталу» в м. Тюбінген.

«Елементи адаптації, які ми вибрали, це система громадської, адміністративної комунікації та взаємодії, наявна житлова та адміністративна забудова, енергетична система живлення кварталу, пішохідна і транспортна інфраструктура, навколишнє середовище, наявні комерційна система кварталу, культурне середовище, система безпеки кварталу. Щодо енергетики плануємо використати комбіновані та теплоелектростанції, тобто маленькі електростанції, які будуть по всьому кварталу в різних будівлях», – сказала Анастасія Гулак.

Головна архітекторка Зоя Панова розповіла, що місією проєкту є розробка стійкої, адаптивної моделі для наявного кварталу в Ізюмі та інтеграції новоєвропейських концепцій Bauhaus.

«Сьогодні для нашої країни є надвеличезний виклик – це військова агресія. Внаслідок якої нам треба відновити житло та інфраструктуру. Нам не треба забувати про майбутнє, про створення інклюзивного, кліматичного, нейтрального, приємного та безпечного середовища для життя людей», – прокоментувала Зоя Панова. 

Довідково. 

Ескіз-презентація проєкту адаптації житлового кварталу у центральній частині міста Ізюм Харківської області реалізує компанія ТОВ «АБК «ПОРТАЛ-21» та співфінансується програмою «ZMINA:Rebuilding», створеною за підтримки Європейського Союзу в межах соціального конкурсу заявок на підтримку українських переселенців та українського культурного та креативного секторів, за підтримки МБФ «Ізоляція», «Trans Europe Halles» та «Maly Berlin».