Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині впроваджують Програму підтримки Захисників і Захисниць України та членів їхніх сімей

На Харківщині впроваджують Програму підтримки Захисників і Захисниць України та членів їхніх сімей

Начальник Управління у справах ветеранів ХОВА Олег Пуль в Офіційному Медіацентрі 1 травня розповів про місцеві програми підтримки Захисників і Захисниць та членів їхніх сімей в регіоні.

Він наголосив, що підтримка Захисників і Захисниць відбувається на державному, обласному, місцевому рівнях за рахунок коштів і заходів, які передбачені відповідними програмами. Так, Комплексна Програма підтримки Захисників і Захисниць України та членів їхній сімей в Харківській області розрахована на 2024-2028 роки. Загальний обсяг фінансових ресурсів на цей рік становить понад 113 мільйонів гривень.

«10 квітня 2024 року відбулася позачергова сесія обласної ради, на якій було затверджено порядок використання коштів на виконання Комплексної Програми, зокрема на виплату щомісячно адресної грошової допомоги у вигляді 8 тисяч гривень до настання повноліття дітям загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; на виплату щомісячної адресної грошової допомоги для покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць – додаткова соціальна гарантія в розмірі 50%, державою компенсується ще 50%; на виплату одноразової адресної грошової допомоги у вигляді 50 тисяч гривень особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України», – сказав Олег Пуль.

Відповідні роз’яснення були обговорені на робочій нараді з представниками громад, аби ефективніше реалізувати Програму на місцях.

«Заходами обласної програми передбачено надання підтримки Захисникам і Захисницям, членам їх сімей та членам сімей загиблих героїв. До того ж з метою забезпечення ефективної реалізації Комплексної Програми обласною військовою адміністрацією також розроблено та винесено на розгляд чергової сесії обласної ради ще низку документів, які дозволять реалізовувати інші заходи. Наприклад, передбачені кошти на відшкодування особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини. Оплачуватиметься 50% вартості отриманих послуг за самостійне санаторно-курортне лікування на території Харківщини», – зазначив начальник Управління у справах ветеранів ХОВА.

Крім того, розроблено порядок надання адресної грошової допомоги на 50% компенсацію оплати навчання Захисникам і Захисницям, якими є жителями області та здобувають освіту в закладах вищої освіти Харківщини за рахунок власних коштів. А також – на виплату винагороди як заохочення кращих спортсменів Харківської області – Захисників і Захисниць за участь у міжнародних спортивних змаганнях. Серед пропозицій – і часткова грошова компенсація за виготовлення та встановлення пам'ятних знаків, надгробків на могилах загиблих або померлих Захисників і Захисниць. Проєктом порядку передбачено, що за рахунок коштів обласного бюджету планується виплата у розмірі до 90% витрат, але не більше 30 тисяч гривень.

«На виконання заходів програми розроблено положення про відзначення Захисників і Захисниць, жителів Харківської області. Це мається на увазі запровадження відзнак нашим Захисникам і Захисницям за особисту мужність, героїзм, виявлені під час виконання військового, службового або громадянського обов’язку в умовах, пов'язаних з ризиком для життя, або інший особистий внесок, що сприяє зміцненню оборонної здатності України, її безпеки, суверенітету. Таку відзнаку плануємо робити до державного свята – Дня Захисників і Захисниць України. Передбачена грошова премія в розмірі 20 тисяч гривень. Ми сподіваємося, що вказані ініціативи обласної військової адміністрації знайдуть свою підтримку і в постійних комісіях обласної ради, і на пленарному засіданні обласної ради», – прокоментував Олег Пуль.