Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вісім громад Харківщини долучені до проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні»

Вісім громад Харківщини долучені до проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні»

На засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення при ХОВА 26 квітня порушили теми щодо реалізації міжнародних проєктів, надання населенню психосоціальної допомоги та розгляду заявок за програмою «єВідновлення».

Як зазначив заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов, наразі партнер «Карітас Україна» надає допомогу для ремонту 500 будинків у Харківській області. Окрім того, до ремонту будівель долучилося й Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

«На сьогодні ми активно працюємо з міжнародними партнерами щодо виділення грошової допомоги для відновлення житлових будинків. Маємо робити максимальний акцент саме на відновленні багатоквартирних будинків та приватного житла, аби громадяни могли повернутися додому», – сказав Євген Іванов.

Директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської ОВА Іван Дудка додав, що у 2024 році продовжується реалізація проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні», головною метою якого є підтримка, зміцнення стійкості та швидкого відновлення постраждалих від війни громад у вибраних цільових регіонах України. Донором є Європейський Союз.

«На території регіону спільно з ХОВА до проєкту долучилися Солоницівська, Лозівська, Зміївська, Нововодолазька, Первомайська, Пісочинська, Краснокутська і Роганська громади. У межах проєкту придбали обладнання для покращення якості соціальних та адміністративних послуг, які надаються населенню територіальних громад, а також була створена мобільна служба екстреної соціально-психологічної адаптації та медичної допомоги», – розповів Іван Дудка.

Також в.о. директора Департаменту охорони здоров’я ХОВА Тетяна Деменко зауважила, що у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською, заклади охорони здоров’я області проводять інформаційно-просвітницьку роботу з промоції зміцнення здоров’я населення.

«Наразі обговорюється необхідність створити в закладах охорони здоров’я моделі Центрів ментального здоров’я. Це буде базовий підрозділ для забезпечення надання спеціалізованих амбулаторних послуг з психічного здоров’я. Ця програма має на меті забезпечити населення доступною психологічною підтримкою та впровадити новий стратегічний підхід до ментального здоров’я», – прокоментувала Тетяна Деменко.

Окрім того, під час засідання доручили комісіям при територіальних громадах Харківської області прискорити розгляд заяв щодо пошкодженого та знищеного майна на території Харківської області за програмою «єВідновлення» та звернути увагу на термін їх розгляду.

Спільно з волонтерами розглянули механізм роботи Групи швидкого реагування в Харківській області та обговорили оперативну реакцію на прильоти. Зокрема, як повідомив голова правління БО «Координаційний гуманітарний центр» Євген Коляда, на їхню гарячу лінію за останній місяць надійшло 1947 дзвінків, завдяки чому евакуювали 168 людей, з них 22 дитини.