Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

УВКБ ООН підтримує ремонти багатоповерхівок і допомагає родинам отримати право на державну компенсацію

УВКБ ООН підтримує ремонти багатоповерхівок і допомагає родинам отримати право на державну компенсацію

У Харкові та Ізюмі УВКБ ООН надало місцевим органам влади будівельні матеріали для підтримки ремонту просторів загального користування у 45 пошкоджених житлових будинків.

З огляду на масоване руйнування приватних осель та багатоквартирних будинків внаслідок російських обстрілів України Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) й надалі підтримує ремонти будинків у регіонах, які постраждали найбільше.  

На Харківщині, де житлові квартали та енергетична інфраструктура зазнають регулярних обстрілів, пошкоджень та руйнувань, УВКБ ООН доставило значну кількість будівельних матеріалів до Харкова та Ізюма. Ця діяльність – частина нової стратегічної ініціативи щодо підтримки ремонту та відновлення просторів загального користування в багатоповерхових житлових будинках, оскільки це є обов’язковою умовою, що уможливлює власників квартир у цих будинках претендувати на передбачену державою  грошову допомогу та компенсацію в межах програми єВідновлення. 

Завдяки наданим УВКБ ООН деревині, покрівельним матеріалам та вікнам у тісній координації з місцевою владою, що здійснила ремонтні роботи, було відновлено простори загального користування у 34 багатоповерхових будинках в Ізюмі та 11 багатоповерхівок у Харкові. Завдяки цьому 5 596 родин тепер мають право на подання заяви на програму єВідновлення для відшкодування збитків їхньому майну. 

За даними УВКБ ООН, станом на сьогодні близько 400 родин подали заяви. Сім’ї й надалі повертаються до своїх домівок у цих житлових будинках. 

«В УВКБ ООН ми й далі будемо робити свій внесок у негайне і стале відновлення громад, які дуже постраждали від війни. Ми раді працювати з владою Харківської області задля втілення цієї нової ініціативи, де наша підтримка та надання будівельних матеріалів не тільки гарантують, що простори загального користування у житлових будинках будуть відремонтовані та відновлені, але й також забезпечують сім’ям можливість подати заявку на отримання важливої урядової компенсації», – зазначила Представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг. 

«Харківщина вдячна УВКБ ООН за надану допомогу у відбудові житла та всебічну безперервну підтримку мешканців області. Гуманітарні ініціативи відіграють одну з ключових ролей у відновленні й розвитку нашого регіону, зокрема й деокупованих територій, на які спільно спрямовуємо ресурси та зусилля. Жителі області відчувають цю підтримку та увагу», — зазначив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. 

Упродовж 2024 УВКБ ООН розширить цю ініціативу в інших найбільш постраждалих містах України, зокрема Дніпрі, Запоріжжі, Миколаєві, Херсоні та Одесі, підтримуючи ремонти просторів загального користування у багатоповерхових будинках і даючи змогу більшій кількості сімей з пошкодженими квартирами отримати право на компенсацію та відремонтувати домівки. 

Ініціатива є частиною програми допомоги з житлом від УВКБ ООН, що також включає довготривалі ремонти пошкоджених будинків. З початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року УВКБ ООН та партнери відремонтували понад 28 600 приватних осель по всій Україні. УВКБ ООН та партнери надають матеріали для екстреного ремонту житла у межах реагування на обстріли, що дає змогу людям негайно полагодити пошкодження, наприклад закрити розбиті вікна. З лютого 2022 року набори для екстреного ремонту житла отримали понад 285 тисяч людей. 

Разом із місцевими партнерськими неурядовими організаціями УВКБ ООН також надає правову допомогу внутрішньо переміщеним людям, особам, які повернулися, або іншим постраждалим від війни в Україні, зокрема, щоб допомогти відновити втрачені особисті чи майнові документи або подати заявку на компенсацію. Торік було надано понад 180 тисяч юридичних консультацій по всій країні.