Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Валках та Кегичівці відкрили перші на Харківщині Центри життєстійкості

У Валках та Кегичівці відкрили перші на Харківщині Центри життєстійкості

Відкриття Центрів відбулося за участі заступниці Міністра соціальної політики України Уляни Токарєвої, заступниці начальника Харківської ОВА Віти Ковальської, керівниці Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України Оксани Збітнєвої та представників Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

У Центрах життєстійкості жителі Валківської та Кегичівської тергромад можуть отримати комплексні послуги з соціальної підтримки. Зокрема, висококваліфіковані працівники установ здійснюватимуть соціальний супровід сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах, соціальну профілактику, консультування, представництво інтересів, інформування тощо. 

«Після відвідання нових Центрів життєстійкості, ми сміливо можемо сказати, тут враховано абсолютно всі соціальні потреби громади. Без підтримки будь-якій громаді важко рухатися вперед. Я дякую за синергію ЮНІСЕФ та Харківської ОВА, які успішно реалізували проєкт Центрів життєстійкості у двох громадах. Я вперше у таких просторах, які так правильно об’єднали всі сервіси – і психолог, і патронажні сестри, і працівник по роботі з ветеранами. Міністерство соціальної політики України обов'язково і надалі буде підтримувати всі ініціативи та всіляко сприяти цьому», – зазначила Уляна Токарєва. 

Крім того, в межах заходу відбулася презентація інтерактивної мапи надавачів соцпослуг Харківщини та алгоритму галузевої взаємодії щодо захисту і безпеки дитини. На сайті ХОВА працює інтерактивна карта, в якій міститься інформація щодо актуальних соціальних послуг та їх надавачів в територіальних громадах регіону. Інформація оновлюється щомісяця. 

«Ми постійно вдосконалюємо систему надання соціальних послуг в області, розширюємо, цифровізуємо її. В регіоні запрацював мобільний застосунок «Соціальні послуги Харківщини», де жителі області також можуть в зручному форматі знайти інформації про соцпослуги. Наступним кроком стане можливість онлайн-запису на соцпослугу через застосунок», – розповіла Віта Ковальська. 

Відповідно до алгоритму галузевої взаємодії щодо захисту і безпеки дитини, передбачається робота між освітянами, медпрацівниками, Нацполіцією та очільниками громад. Інформація про можливі проблеми в родинах з дітьми передаватиметься до профільного заступника очільника тергромади, а надалі до фахівців Центрів життєстійкості.  

«Послуги з ментального здоров’я мають бути там, де людина живе. І це логічно, адже не може бути людини без психосоціального супроводу, тим більше коли ми всі  проходимо важкі випробування війною. Центри життєстійкості мають стати просторами для зцілення та відновлення людей. Саме це є метою програми ментального здоров’я «Ти як?» – формування культури піклування про ментальне здоров'я. І я дуже рада, що ми зараз стаємо свідками появи сервісів нового сучасного формату, їх наближення до людей. Лише такий підхід може убезпечити українців від перетворення травматичного досвіду війни у тяжкі наслідки як для ментального, так й фізичного здоров’я», – повідомила Оксана Збітнєва.  

Створення та функціонування Центрів стали можливими завдяки фінансовій підтримці Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через Німецький державний банк розвитку KfW.

«Модель "Життєстійкість+" орієнтована на сім'ю та лежить в основі Центрів, які ми відкрили сьогодні. Забезпечуючи як підвищення життєстійкості, так і додаткові соціальні послуги, такі як кризове втручання або денний догляд, Центри слугуватимуть платформою для інтегрованого надання послуг. Завдяки такому комплексному підходу до підтримки сімей ЮНІСЕФ робить свій внесок у національні зусилля, спрямовані на запобігання розлученню сімей та забезпечення кращого догляду для кожної дитини», – зазначила заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Віра Мендонса. 

Нагадаємо, в Харківській області розпочав роботу мобільний застосунок «Соціальні послуги Харківщини».