Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олег Синєгубов: план просторового розвитку – це чіткий інструмент, який дозволить громадам відновлюватися і розвиватися

Олег Синєгубов: план просторового розвитку – це чіткий інструмент, який дозволить громадам відновлюватися і розвиватися

Про це начальник Харківської ОВА сказав в ході конференції USAID АГРО.

У конференції «Просторове планування для розвитку та відновлення громад» взяли участь голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Денис Башлик, керівник напрямку земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах, представники відповідних структурних підрозділів ОВА.

В межах конференції відбулася презентація проєкту «Допомога громадам у організації ефективного управління територіями». Очільники Пісочинської, Роганської та Солоницівської громад підписали із представником USAID АГРО відповідний меморандум про співпрацю. 

«Дякую USAID за допомогу, яка системно надається нашій області. Харківщина є одним із найбільш постраждалих регіонів внаслідок ворожої агресії. Держава спільно з міжнародними партнерами дає громадам чіткі інструменти, які необхідно задіювати для відновлення та розвитку територій. Сьогодні до проєкту USAID АГРО долучилися три пілотні громади, але в майбутньому будемо поширювати цей досвід на всю область», – сказав Олег Синєгубов.

Комплексний план просторового розвитку території громад – новий вид сучасної містобудівної та одночасно земельної документації, що з’явився після ухвалення у червні 2020 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель».

Під час онлайн-виступу Олена Шуляк наголосила на важливості впровадження законодавчих напрацювань, які реалізуються у громадах.

«Хочу подякувати начальнику Харківської ОВА Олегу Синєгубову за кроки, які підвищують обороноздатність області та країни в цілому – питання просторового планування і розвитку громад взагалі постійно залишаються у фокусі уваги. І, звичайно, велика подяка USAID за експертну підтримку. З 1 січня 2025 року всі наші громади повинні мати комплексні плани просторового розвитку. Попереду багато роботи», – сказала голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

За словами керівника напряму Програми USAID АГРО Сергія Кубаха, проєкт надає підтримку у питаннях земельної та меліоративної реформи, просторового планування, земельного кадастру та національної інфраструктури геопросторових даних, антикорупційної та антирейдерської діяльності тощо.