Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Громадам Харківщини презентували проєкт «Україна для кожної дитини»

Громадам Харківщини презентували проєкт «Україна для кожної дитини»

У межах зустрічі начальника ХОВА Олега Синєгубова та керівниці Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірини Тулякової з громадами обговорили розвиток соціальних послуг.

Як зазначив начальник ХОВА Олег Синєгубов, минулого року 5 громад, зокрема Валківська, Кегичівська, Пісочинська, Чугуївська та Балаклійська, долучилися до реалізації пілотного проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Найкращий догляд для кожної дитини». Також ще 7 громад долучаються цьогоріч: Богодухівська, Зміївська, Шевченківська, Ізюмська, Первомайська, Лозівська, Краснокутська.

«Хочу виголосити ЮНІСЕФ окрему подяку за те, що вони підтримують Харківщину протягом цих 2 років війни. Ми так само розуміємо акценти для майбутньої співпраці, аби спільно із обласною радою, депутатами, профільними департаментами напрацьовуємо програми та інструменти для підтримки громад. Результат цього всього має бути один – благо для наших дітей», – наголосив Олег Синєгубов.

Також Ірина Тулякова розповіла про Дорожню карту реалізації стратегії забезпечення права кожної дитини на сімейне виховання. Одна з цілей якої створити умови для повернення та інтеграції примусово переміщених, депортованих та евакуйованих дітей. Також громадам презентували платформу «Україна для кожної дитини», де можна детальніше дізнатися про сімейні форми виховання.

«Харківщина, незважаючи на війну і всі складнощі, які має, рухається в контексті реформи деінституціалізації. За період роботи в цьому напрямку ми провели величезну кількість консультацій не тільки на Харківщині, а й в інших областях. Але лише Харківщина просунулася в контексті послуг та комунікації, створення пілотних проєктів для сімейних форм виховання. Це дуже тішить», – сказала Ірина Тулякова.

Керівниця програм ЮНІСЕФ у Харківській області Людмила Паламар додала, що наразі їхня робота через молодіжні центри спрямована на інтеграцію і соціалізацію дітей, які мали досвід як інтернатного виховання, так і інституційного догляду. 

«Одна з послуг, яку ми запускаємо – денний догляд, яка є достатньо дороговартісною. Ми вже маємо позитивний досвід відкриття такої послуги в Пісочині і плануємо надалі в кожній пілотній громаді її запровадити», – прокоментувала Людмила Паламар.