Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Спільно з міжнародними партнерами посилюємо спроможність соціальної сфери Харківщини – Віта Ковальська

Спільно з міжнародними партнерами посилюємо спроможність соціальної сфери Харківщини – Віта Ковальська

Заступниця начальника ХОВА разом із головою Координаційного центру з розвитку сімейного виховання й догляду дітей Іриною Туляковою та представниками ЮНІСЕФ взяла участь у відкритті молодіжного центру «Салат» у Валківській громаді.

«Розбудова соціальної сфери Харківщини є одним із найважливіших напрямків нашої роботи. Ми дуже вдячні Дитячому фонду ООН за системну підтримку нашої діяльності і, зокрема, фінансову допомогу у створенні молодіжного центру у Валках. Продовжуємо докладати максимум зусиль для покращення умов життя наших людей. Це питання перебуває на особистому контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова», – розповіла Віта Ковальська. 

У закладі функціонують сучасні студії звукозапису та відеомонтажу. Крім цього, фахівці центру надають послуги з неформальної освіти, соціально-емоційної підтримки, проводять заходи щодо популяризації здорового та безпечного способу життя, комунікації молоді та бізнесу, культурної просвіти, змістовного дозвілля, а також заходи з розвитку волонтерства. 

Незабаром у Валках також відкриється Центр Життєстійкості на базі Центру надання соціальних послуг, наразі за кошти ЮНІСЕФ відбуваються ремонтні роботи. Тут будуть кімнати помічника ветерана, психолога та юриста, матері і дитини, а також кабінет логопеда. Передбачені також кабінети фахівців із соціальної роботи та денного догляду. Ремонт у будівлі планують завершити за 2 тижні.

«Попри виклики повномасштабної війни, з якими ми зіштовхуємося майже щодня, маємо робити все, щоб наші діти і наша молодь мали всі умови для повноцінного розвитку та подальшої реалізації. На Харківщині результати роботи в цьому напрямку вражають. Дякую всім, хто продовжує працювати для дітей та молоді», – сказала Ірина Тулякова.

Загалом цьогоріч на Харківщині планується відкриття 12 Центрів життєстійкості. Мережа закладів покликана забезпечити громади безбар’єрними просторами відновлення, де можна буде отримати соціальні послуги та фахову підтримку з ментального здоров’я.

Віта Ковальська разом із Іриною Туляковою та представниками ЮНІСЕФ також відвідали Центр денного догляду у селищі Пісочин. Заклад розпочав свою роботу близько двох місяців тому.

«До центру зараховуються діти, які мають порушення розвитку. На сьогодні у закладі отримують послуги 13 дітей віком від 3 до 12 років. Формування груп відбувається із урахуванням особливостей малюків та їх сумісності. Одночасно у центрі перебуває 5-6 дітей. У закладі працюють три фахівці з педагогічною освітою та досвідом роботи з інклюзивними дітьми. Один із вихователів додатково має освіту психолога», – розповіла директорка центру Людмила Гончарова.

Крім того в ході робочої поїздки відвідали Дитячий будинок сімейного типу у селищі Коротич. До повномасштабної війни прийомна родина Лариси Дрильчук мешкала в селищі Дворічна Куп’янського району. Після деокупації населеного пункту Лариса з матір’ю та 8 дітьми евакуювалися до Харкова, де винаймали квартиру. В межах реалізації проєкту Фундації Олени Зеленської «Адреси дитинства» для родини збудували енергоефективну оселю площею більш як 285,5 квадратних метрів. В будівлі все передбачено для розвитку, навчання та комфортного життя дітей.