Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кіберполіція запрошує жителів області долучитися до соціального проєкту «Брама»

Кіберполіція запрошує жителів області долучитися до соціального проєкту «Брама»

Про те, як ефективно протидіяти сучасним проявам кіберзлочинності, розповіли офіцери Департаменту Кіберполіції Національної поліції України під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі.

За словами начальниці сектору Управління протидії кіберзлочинам у Харківській області Департаменту кіберполіції НП України Людмили Федорової, сьогодні кожен українець має змогу долучитися до боротьби з окупантами та протидіяти неправдивій інформації й ворожій пропаганді в інтернет-мережі. Саме для цієї мети було створено спільний проєкт Кіберполіції та волонтерів – «Брама». 

«Цей проєкт дає можливість кожному із підписників не лише дізнаватися про легальність того чи іншого інтернет-ресурсу, але й отримувати знання, підвищувати свій рівень кібергігієни, брати участь у тестових завданнях. Одночасно учасники спільноти реально можуть допомогти правоохоронцям знищувати осередки ворожої пропаганди й ті джерела, які дають можливість вчиняти протиправні дії: шахрайство, поширення забороненого контенту чи протистояти булінгу, розповсюдженню наркотичних засобів», –  зазначила Людмила Федорова. 

Для того, щоб перевірити сумнівну інформацію, учасник проєкту має надати її правоохоронцям на телеграм-бот «Брама». В режимі 24/7 кіберцентр поліції опрацює надану інформацію. До прикладу, наразі волонтерами вже було надіслано для перевірки приблизно 140 тисяч лінків. Завдяки такій діяльності громадян правоохоронці блокують протиправні ресурси та встановлюють конкретних осіб, які займаються їх адмініструванням. 

Кіберполіцейські зазначають, що для участі у проєкті не потрібно витрачати багато ресурсів, досить приділяти 10-15 хвилин у вільний час та виконувати певні завдання з пошуку та блокування сумнівного контенту.   

Так само інспектор управління протидії кіберзлочинам у Харківській області Департаменту кіберполіції НП України Олександр Загуменний підкреслив, що ще одним важливим напрямком згаданого проєкту є протидія онлайн-шахраям. 

«Наразі злочинці активно опановують інтернет-простір для застосування там нових фішинг-схем. Найпопулярнішим злочином в мережі залишається шахрайство, оскільки неуважність людей, необізнаність та легковажність часто дають можливість злодіям досягати бажаного для них результату» – зауважив Олександр Загуменний.

Тому насамперед потрібно бути обережним з онлайн-платежами та наданням персональних даних. При найменшій підозрі про сумнівні акаунти потрібно повідомляти поліцейським, зокрема це можна зробити через телеграм-бот «Брама».