Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Родинам з сімейними формами виховання вручили сертифікати на 50 тисяч гривень

Родинам з сімейними формами виховання вручили сертифікати на 50 тисяч гривень

Виплати в сумі 50 тисяч гривень передбачені у межах Програми підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023-2027 роки.

Допомога надається дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, які відзначають 15-річницю створення.

Начальник ХОВА Олег Синєгубов передав 27 родинам сертифікати на отримання виплат. Загалом в регіоні нараховується 134 дитячих будинків сімейного типу та 229 прийомних сімей, в яких виховується 1337 дітей та осіб з їх числа (у віці від 18 до 23 років). Наразі в області 97% дітей влаштовано до прийомних сімей та ДБСТ, над ними встановлено опіку чи піклування.

«Насамперед хочу подякувати ЗСУ, які боронять територію України, зокрема нашу Харківщину, які дозволяють планувати майбутнє для наших дітей. Вдячні Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) за тривалу і плідну співпрацю, втілення проєктів й всебічну підтримку. Разом з Офісом Президента, обласною радою впроваджуємо державну політику щодо підтримки сімейних форм виховання, розвитку освіти тощо. Зокрема, відзначаємо сім'ї, які займаються вихованням дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Ухвалена обласна програма щодо розвитку саме сімейних форм виховання – один зі способів підтримки цих родин. Наразі реалізуємо велику кількість програм і думаємо про те, як відновити освітній процес у певних громадах вже з 1 вересня. Для цього маємо створити безпечне освітнє середовище», – зазначив Олег Синєгубов.

Керівниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова наголосила, що Харківщина є прикладом для інших областей з підтримки альтернативних форм сімейного виховання. 

«Координаційний центр відповідає в Україні за реформу деінституціалізації. Будь-якій дитині, особливо в умовах війни, хочеться батьківської підтримки. 15 років свого життя кожна із присутніх тут сімей віддала на виховання дітей, які потребували допомоги. І навіть в умовах повномасштабного вторгнення рф обласна рада, обласна адміністрація активно працюють над тим, щоб діти зростали в сімейному оточенні. Кожна людина, яка бере під опіку дитину, має розуміти і відчувати, що вона дуже важлива для нашої держави», – підкреслила Ірина Тулякова.