Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині надають допомогу жителям, постраждалим від насильства

На Харківщині надають допомогу жителям, постраждалим від насильства

Нині в Харківській області працюють 27 спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

«Спільно з Міністерством соціальної політики та міжнародними партнерами забезпечуємо роботу спеціалізованих служб для осіб, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі у Харківській області. Це денні центри, притулки, кризові кімнати, служба соціально психологічної підтримки та відповідні мобільні бригади», – зазначила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська. 

При Мереф'янському центрі надання соціальних послуг діє Кризовий денний центр для постраждалих від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Завдяки субвенції з  державного бюджету та при підтримці Фонду народонаселення UNFPA в Україні на базі центру облаштували кризову кімнату.

«Приміщення облаштовані ліжками для дорослих та дітей, тут є місця для мам з маленькими дітьми, їдальня з набором посуду та побутової техніки, санвузол, пральна машина. За необхідності постраждалі від домашнього або гендерно обумовленого насильства особи можуть проживати у кімнатах до 10 діб. Потім наші фахівці готують документи і допомагають їм переїхати до Обласного кризового центру, де вони можуть перебувати більш тривалий час», – розповіла директорка Мереф'янського центру надання соціальних послуг Світлана Дядченко. 

Торік при Красноградському центрі соціальних служб створили «Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі». Поки в будівлі, де розміститься Денний центр, тривають ремонтні роботи, заняття проходять при центрі соцслужб. 

«До нас звертається багато як місцевих жителів, так і внутрішньо переміщених осіб. Серед них і жінки, і чоловіки, і родини з дітьми. Проводимо різні заняття стосовно підтримання психічного здоров'я, особливо зараз в такий непростий час», - розповіла провідний фахівець з соціальної роботи КЗ «Красноградський центр соціальних служб» Оксана Чуприн.

На створення нового Денного центру з держбюджету виділили понад 8 мільйонів гривень субвенції. Цим коштом, в будівлі майбутнього центру зроблене вимощення, посилено каркас стелі, повністю замінена крівля та підлога. Відремонтоване та укріплене бетоном найпростіше укриття. Зроблена стяжка будівлі, утеплено зовнішні стіни, замінені всі вікна, проведено монтаж внутрішніх стін гіпсокартоном.

«Коштом субвенції окрім ремонтних робіт закуплено нову техніку та меблі. В Денному центрі передбачені не лише консультації та робота з психологами, але й можливість надати тимчасове проживання для постраждалих жінок з дітьми від домашнього насильства. Буде обладнане окреме «крило» з кімнатою, санвузлом, кухнею», - зазначила директорка КЗ «Красноградський центр соціальних служб» Юлія Шульгіна.

Для завершення усіх робіт в центрі очікують додаткового фінансування. 

«Залишилося провести внутрішні роботи, встановити меблі та техніку, а також облаштувати найпростіше укриття і дитячий майданчик. Додаткове фінансування плануємо отримати від Красноградської міськради. Плануємо завершити усі роботи до початку осені поточного року та перемістити роботу Денного центру в цю будівлю», - додала Юлія Шульгіна.