Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Краснокутщині у дитячому будинку сімейного типу виховується 6 дітей з особливими потребами

На Краснокутщині у дитячому будинку сімейного типу виховується 6 дітей з особливими потребами

Подружжя Баторі з Краснокутщини спершу створили прийомну сім'ю з трьома дітлахами. А ще через два роки, у 2009, вони оформили дитячий будинок сімейного типу.

«Цьогоріч родина Баторі відзначатиме 15-річчя з дня функціонування як ДБСТ. Завдяки дії Програми підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023-2027 роки вони отримають 50 тисяч гривень з нагоди ювілею. Окрім того, сім'я Баторі - одна з небагатьох спеціалізується на вихованні саме діток з інвалідністю, зокрема, з синдромом Дауна», - зазначила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська. 

Вона додала, що нині на Харківщині створено та функціонує 134 дитячих будинків сімейного типу та 229 прийомних сімей, в яких виховується 1337 дітей та осіб з їх числа (у віці від 18 до 23 років). 

Микола Баторі розповів, що наразі в родині виховується 11 дітей: двоє біологічних та дев'ять прийомних, з яких шестеро з особливими потребами. Окрім того, 3 дітей вже вийшли з родини у зв'язку з досягненням повноліття. Також у подружжя є вже дорослий син. 

«Між дітьми немає ніякої різниці. Вони всі - рідні. З дівчатами, що вже виросли і вийшли з родини, досі підтримуємо зв'язок. Я завжди дітям казав, що у слові "сім'я" - сім букв. Намагаюся ростити дітей так, щоб з них виросли люди. Більшість діток ми брали саме маленькими, тож доглядаємо їх з ранніх років», - додав Микола Баторі. 

Інна Баторі зазначила, що з кожною дитиною в їхній родині пов'язана особлива історія. Окрім того, вона наголосила, що діти дуже чуйні та дружелюбні. 

«Пригадую, коли брали Альонку, вона не дуже спочатку нам довіряла. Потім приїхала додому, а ми запитуємо, чому  плачеш. А вона відповіла, що не очікувала того, що її заберуть до сім'ї», - поділилася Інна Баторі. 

Також за підтримки Фундації Олени Зеленської у їхньому будинку минулоріч встановили нове опалення.