Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Створення індивідуальних преференцій є стимулом збереження та розвитку бізнесу на Харківщині – Олег Синєгубов

Створення індивідуальних преференцій є стимулом збереження та розвитку бізнесу на Харківщині – Олег Синєгубов

На цьому наголосив начальник ХОВА в ході зустрічі з провідними представниками підприємницького кола та державних установ області.

«Хочу подякувати всім, хто у надскладних умовах продовжує працювати й підтримувати економіку Харківщини. Завдяки таким зустрічам маємо змогу почути один одного, напрацювати відкритий та чіткий план дій і рухатися до розв'язання задач, які сьогодні стоять і перед обласною військовою адміністрацією, і перед бізнесом. Вони багато в чому споріднені. Лише у тісній і конструктивній взаємодії зможемо подолати численні виклики воєнного стану, вплинути на динаміку та розвинути економічний потенціал області», – сказав Олег Синєгубов.

Начальник ХОВА також ініціював створення єдиного дорадчого органу при обласній військовій адміністрації з питань розвитку бізнес-процесів та підтримки підприємництва в регіоні.

Учасники зустрічі приділили увагу питанню щодо внесення Харківщини до переліку територій активних бойових дій та пільгового оподаткування. 

Згідно чинному наказу Головнокомандувача ЗСУ, у Харківській області районами ведення бойових дій визначені Дворічанська, Петропавлівська, Кіндрашівська й Курилівська громади Куп'янщини та Борівська громада Ізюмщини. Керуючись Законом України №3050-ІХ можна отримати пільги на сплату місцевих податків і зборів, а також на сплату земельного податку. Рішення про такі пільги ухвалює орган місцевого самоврядування.

Також в ході зустрічі порушили тему фінансової та технічної допомоги бізнесу в області.

«За підтримки Першої віцепрем'єр-міністерки Юлії Свириденко на території Харківської області вдалося розширити механізм підтримки бізнесу за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»: компенсація відсотків до рівня 1% на перші два роки, 5% - з наступного року та 3% - на фінансування оборотного капіталу; збільшення терміну кредитування до 10 років; збільшення ліміту програми до 150 млн грн для підприємств, що зазнали руйнувань і здійснюють діяльність на деокупованих територіях», – розповів Олег Синєгубов. 

За участі Харківської ОВА було внесено зміни до законодавства та врегульовано механізм отримання податкових пільг для земельних ділянок, які забруднені вибухонебезпечними предметами або на території яких знищена виробнича інфраструктура. Понад 300 господарств області вже отримали пільги, що є суттєвою допомогою аграріям.

«Наш наступний крок для відновлення економічної активності на деокупованих та прифронтових територіях – розробка Стратегії розвитку для Харківської області. У ній передбачимо заходи, що будуть стимулювати підприємства не тільки залишатися працювати в нашій області, а й повертатися», – зазначив Олег Синєгубов.

Впродовж 2023 року підприємцям області видали пільгових кредитів на суму 4 мільярди 600 мільйонів гривень. Також в області діють програми компенсації роботодавцям на оплату праці за працевлаштування ВПО. Зокрема, за програмою «єРобота» профінансовано мікрогрантів на понад 82 мільйони гривень.