Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«Посилюємо співпрацю громад з ЮНІСЕФ для стійкого розвитку соціальної сфери Харківщини», – Олег Синєгубов

«Посилюємо співпрацю громад з ЮНІСЕФ для стійкого розвитку соціальної сфери Харківщини», – Олег Синєгубов

Про це йшлося в ході зустрічі начальника ХОВА, голови представництва Дитячого фонду ООН Муніра Мамедзаде та очільників громад області.

«Хочу подякувати представникам Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) за системну підтримку та комплексну допомогу в розвитку соціальної сфери Харківщини і розбудові сімейних форм виховання зокрема. Діти – наша найбільша цінність і запорука майбутнього країни. Маємо посилювати роботу в цьому напрямку. Попереду багато викликів, але спільно – впораємося», – сказав Олег Синєгубов.

В ході зустрічі голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде розповів про програму кроссекторальної співпраці ЮНІСЕФ з територіальними громадами Харківщини, яка тривала з липня 2023 року та акцентував увагу на другій фазі програми, присвяченій дитинно-центричному ранньому відновленню, яка стартувала у лютому 2024 року.

«Під час впровадження першої фази програми у 5 пілотних громадах області ми змогли проаналізувати не лише наші успіхи, а й ділянки роботи, де потрібно докладати більших зусиль, досягати вищих результатів для покращення життя українських дітей. Цього місяця стартує друга фаза програми, яка буде реалізовуватися у 7 громадах – ми дуже розраховуємо на залученість та підтримку з боку їх очільників. Слід зазначити, що робота у 5 перших громадах припинятися не буде, ми націлені лише на розвиток», – сказав Мунір Мамедзаде.

В ході впровадження кросссекторальної програми співпраці Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) на Харківщині створено 10 Цифрових освітніх центрів, 11 локацій для занять із дітьми дошкільного віку, 29 локацій для надолужуючого навчання; для дітей Харківщини передали понад 17 000 ноутбуків, 4000 наборів для дистанційного навчання, 1500 наборів для вчителів, 45 шкільних наборів, 72 набори для дитсадків, 1300 індивідуальних наборів для перших-четвертих класів, 600 індивідуальних наборів для п'ятих-одинадцятих класів та понад 11 000 шкільних рюкзаків. всього майже 49 тисяч дітей отримали доступ до навчальних матеріалів; 5112 дітей взяли участь у навчальних заходах, понад 30 тисяч дітей отримали психосоціальну підтримку і майже 39 тисяч дітей отримали психосоціальну підтримку, освіту та консультативні послуги. Також було організовано та проведено тренінги для понад 300 фахівців соціальних служб – майже 160 тисяч людей отримали психологічну допомогу та підтримку. В межах реформи догляду у березні 2024 року в області планують стартувати 3 Центри життєстійкості, ще 2 – перебувають в стадії реалізації.

В межах молодіжної політики на території області було відкрито 3 молодіжних Центри, проведено 256 заходів для понад 5000 молодих людей, профінансовано 10 молодіжних проєктів міні-грантами від 75000 до 150 000 гивень.

У сфері охорони здоров'я понад 242 тисячі пацієнтів отримали медичні послуги завдяки обладнанню та товарам гуманітарної допомоги та 2682 дітей віком від 3 років – через домашні візити мобільних бригад. Також для закладів охорони здоров'я первинної ланки та Харківського обласного перинатального центру передали 114 ноутбуків, пацієнтські монітори, фототерапевтичні апарати для новонароджених та хірургічні інструменти.

В межах відновлення комунальні служби області від міжнародних партнерів отримали фінансову підтримку на понад 67 мільйонів гривень, а близько 1,2 мільйона людей – доступ до якісної питної води. Ще понад 137 тисяч жителів регіону забезпечили засобами гігієни.

Під час реалізації фінансової допомоги 1467 жителів Харківщини отримали від ЮНІСЕФ гуманітарні грошові трансферти для дітей у прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу; грошові трансферти також отримали 54 446 домогосподарств. В межах підготовки до зими незахищеним верствам населення передали 20 673 комплекти зимового одягу.

«Програма грошової допомоги стала для нас одним із великих кількісних результатів. У цьому році 340 мільйонів гривень ми змогли дати дітям і родинам Харківської області і серед них було, наприклад, 1,5 тисячі сімей саме альтернативних форм виховання», – зазначила керівниця програм ЮНІСЕФ у Харківській області Людмила Паламар.