Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На водоймах Харківщини продовжують ліквідовувати наслідки потрапляння нафтопродуктів

На водоймах Харківщини продовжують ліквідовувати наслідки потрапляння нафтопродуктів

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов під час засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій області.

Нині в регіоні тривають роботи з усунення наслідків потрапляння нафтопродуктів до водних об’єктів Харківщини, який стався через ворожий удар по нафтобазі 9 січня. Встановлено, що з резервуарів підприємства стався виток 3 000 кубометрів нафтопродуктів. Подію визначено, як надзвичайна ситуація техногенного характеру місцевого рівня.

«Маємо чіткий план щодо локалізації та ліквідації нафтових плям, які потрапили до водойм. Наразі головне – не допустити подальшого розповсюдження нафтопродуктів по водоймах області, а також потрапляння небезпечних речовин до джерел з питною водою», - зазначив Олег Синєгубов.

Для запобігання подальшого розповсюдження небезпечних речовин, на 5 локаціях річок, що протікають Харковом встановлено бонові загородження та застосовано сорбенти задля усунення нафтопродуктів. Аналогічні роботи проводяться в Харківському, Чугуївському та Ізюмському районах. На водних об’єктах встановлено більше 250 метрів бонових загороджень та використано понад 2 тонни сорбентів. Найближчими днями на потреби Харківщини мають надійти ще 150 метрів бонових загороджень та ще 2 тонни сорбентів з Одеси.

«Усі профільні служби працюють в посиленому режимі цілодобово. Зокрема, в басейні річки Сіверський Донець проводиться щоденний моніторинг стану поверхневих вод. За останніми результатами досліджень, в питній воді відсутні небезпечні речовини», - повідомив директор Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської ОВА Андрій Нерета.

За останніми підрахунками, сума збитків водним ресурсам Харківщини склала більш як 30 мільйонів гривень.

«Відповідно до результатів методик біотестування, в воді річок Немишля, Лопань та Харків не виявлено гострої токсичності на рибах. Утім виявлена гостра токсичність на ракоподібних», - повідомила начальник Регіонального офісу водних ресурсів у Харківській області Тетяна Божко.