Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підприємці Харківщини отримали пільгових кредитів на понад 4,6 мільярда гривень

Підприємці Харківщини отримали пільгових кредитів на понад 4,6 мільярда гривень

Про це повідомив заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов.

Завдяки роботі Харківської ОВА та Міністерства економіки України, в регіоні створили унікальні умови для кредитування бізнесу за програмою «5-7-9%». Мова йде про компенсацію відсотків до рівня 1% на перші два роки, збільшення терміну кредитування до 10 років, а також збільшення ліміту програми до 150 мільйонів гривень.

«Постійно працюємо над підтримкою бізнесу Харківщини, аби посилювати економіку регіону. Завдяки поліпшенню умов пільгового кредитування, в 2023 році підприємці області отримали кредитних коштів на більш як 4,6 мільярдів гривень», - зазначив Євген Іванов.

Крім того, в квітні-травні минулого року на Харківщині повноцінно запрацювала державна грантова програма «єРобота». Профінансовано мікрогрантів на понад 82 мільйони гривень.

Також за ініціативи Харківської ОВА було внесено зміни до законодавства та врегульовано механізм отримання податкових пільг для земельних ділянок, які забруднені вибухонебезпечними предметами або знищена виробнича інфраструктура. Понад 300 господарств вже отримали такі пільги в громадах області.

«Ці зміни орієнтовані на аграріїв, які наразі не мають можливості працювати на своїх угіддях через високу мінну небезпеку, пошкоджену інфраструктуру або знищену техніку. Аби скористатися пільгами, аграріям необхідно звертатися до органів місцевого самоврядування. Профільні комісії виносять рішення про призначення пільг», - пояснив заступник начальника Харківської ОВА.

Водночас, на Харківщині триває робота над розробкою Стратегії розвитку для відновлення економічної активності на деокупованих та прифронтових територіях.

«Передбачаються відшкодування логістичних витрат, страхування майна з урахуванням воєнних ризиків, спрощення юридичних механізмів підтвердження збитків, а також пільгове кредитування або грантове фінансування для релокованих підприємств», - додав Євген Іванов.