Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Родинам із сімейними формами виховання з нагоди 15-річчя створення виплатять 50 тисяч гривень

Родинам із сімейними формами виховання з нагоди 15-річчя створення виплатять 50 тисяч гривень

Родина Алькема однією з перших утворила дитячий будинок сімейного типу в Богодухівському районі. Цьогоріч вони відзначатимуть 15-річчя та отримають від держави грошову допомогу в розмірі 50 тис. грн, повідомила заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська.

«Загалом у 2024 році передбачено виплату одноразової грошової допомоги для 27 родин з нагоди 15-річчя функціонування. Розвиток альтернативних форм сімейного виховання – одне з наших пріоритетних питань. За підтримки Офісу першої леді Олени Зеленської та начальника ХОВА Олега Синєгубова працюємо над покращенням умов проживання родин, які взяли на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», – сказала Віта Ковальська.

За 15 років функціонування ДБСТ до родини Наталії та Анатолія Алькема влаштували 24 дитини. Нині тут виховується 8 дітей, а 16 – вже вибули у зв’язку із закінченням навчання, досягненням повноліття. Наразі наймолодшому – 8 років, а найстаршій – 17 років. На початку війни сім’я взяла ще три дитини, а у 2023 році – ще одну. Окрім того, троє колишніх вихованців ДБСТ на сьогодні служать у ЗСУ. 

«Задоволений своїм життям, що я стільки дітей виховав, що мене всі називають татом, беруть моє прізвище. Кожна дитина особлива, має свій характер, необхідно знаходити підхід до кожного», – розповів Анатолій Алькема.

Він додав, що минулоріч завдяки Фундації Олени Зеленської всі діти з родини Алькема отримали нові планшети для навчання, меблі і побутову техніку.

«Ми завжди підтримуємо відносини з усіма нашими вихованцями навіть, коли вони вибувають із сім’ї. Уже навіть маємо кількох онуків», – зазначив Анатолій Алькема.

Зазначимо, що у межах Програми підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023-2027 роки при створенні дитячого будинку сімейного типу, прийомної сім’ї або патронатної родини передбачена виплата 30 тисяч гривень допомоги та 50 тисяч – з нагоди їх 15-річного функціонування.

Також передбачена щомісячна виплата ДБСТ і прийомної сім'ї у розмірі 5 тисяч гривень, які взяли на виховання дитину, позбавлену батьківського піклування або з інвалідністю підгрупи А.