Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Продовжуємо застосовувати всі ресурси, аби діти завжди мали рівні права і можливості для навчання – Олег Синєгубов

Продовжуємо застосовувати всі ресурси, аби діти завжди мали рівні права і можливості для навчання – Олег Синєгубов

Про це йшлося в ході Регіонального круглого столу щодо проблем інтегрованого навчання дітей з особливими освітніми потребами за участі начальника ХОВА.

У заході взяли участь ректори закладів вищої освіти області,  представники Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), а також керівниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова.

«Незважаючи на повномасштабну війну ми щодня робимо все можливе для добробуту наших дітей. Їх повноцінне виховання та навчання – одне з головних наших завдань. Завдяки ЗСУ ми можемо проводити такі зустрічі й спільно вирішувати будь-які запити у сфері освіти. Для цього в нас є досвід, компетенція, консолідація органів місцевого самоврядування, підтримка держави й міжнародних партнерів. Маємо системно застосовувати всі доступні ресурси, аби наші діти завжди мали рівні права та можливості для навчання. Працюємо над удосконаленням мережі інклюзивно-ресурсних центрів. Маємо не лише зберегти, а й виростити нові кваліфіковані педагогічні кадри. Наразі ІРЦ укомплектовані на 84%. Із вишами області зосереджуємось на підготовці вчителів, вихователів, корекційних педагогів, психологів», – сказав Олег Синєгубов.

За словами заступниці начальника ХОВА Віти Ковальської, станом на сьогодні у Харківській області в закладах дошкільної, загальної середньої і професійно-технічної та фахової передвищої освіти навчається понад 306 тисяч дітей і підлітків. У регіоні функціонують 38 інклюзивно-ресурсних центрів, на їх обліку перебуває 14885 дітей з особливими освітніми потребами, з них 4219 – навчаються.

«В інклюзивних класах освіту отримують 1399 дітей, ще 2100 – навчаються у спецшколах, а 245 – отримують послуги педагогічного патронажу. Всі без винятку діти забезпечені фаховою підтримкою та допомогою. За дорученням начальника Харківської ОВА постійно працюємо над удосконаленням професійного рівня педагогічних і соціальних працівників та підвищенням якості освіти і виховання наших дітей у громадах області», – зазначила Віта Ковальська.

Те, що саме Харківщина піднімає складні питання про навчання дітей з особливими освітніми потребами в умовах воєнного стану, є надзвичайно важливим, відзначила керівниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей.

«Хочу висловити вдячність всім учасникам круглого столу. Незважаючи на складні умови ви продовжуєте працювати і вирішувати важкі питання, зокрема, як зробити так, щоб дитина, яка ніколи не сиділа за партою, мала бажання навчатися. Тим більше, якщо ця дитина має особливі освітні потреби. Важливі думка та погляд кожного учасника круглого столу, адже лише спільно зможемо досягти успіху і результатів», – сказала Ірина Тулякова.

За словами керівниці програм в Харківській області Представництва  Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Людмили Паламар, робота в напрямку надання соціальних послуг у громадах регіону триватиме.

«Для нас як для міжнародного партнера той пріоритет, який Харківська обласна військова адміністрація надає дітям і питанням освіти в умовах воєнного стану, викликає захват і повагу. Спираємося на ваш досвід і об'єктивне бачення запитів, аби зрозуміти свою роль та цінність у процесі підтримки освітньої сфери Харківщини в цьому році. Плануємо й далі плідно співпрацювати у найзатребуваніших напрямках», – сказала Людмила Паламар.