Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині проводяться інформаційні заходи до Всесвітнього дня боротьби проти раку

На Харківщині проводяться інформаційні заходи до Всесвітнього дня боротьби проти раку

В Офіційному Медіацентрі Харківської ОВА 7 лютого пройшов брифінг щодо попередження онкозахворювань та стану організації медичної допомоги пацієнтам з онкозахворюваннями в регіоні.

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. За інформацією заступниці начальника ХОВА Олени Логвинової, на сьогодні у Харківській області на обліку перебуває 92 250 онкохворих пацієнтів. 

«У 2023 році у зв'язку з військовою агресією російської федерації та масовою евакуацією населення було зареєстровано лише 3670 нових випадків захворювання на рак. Це менше порівняно з 2021 роком – 8 670 людей. У 2023 році надійшла інформація про смерть 1 020 осіб. Проте структура смертності не змінилася: найчастіше помирають від раку легень», – зазначила Олена Логвинова.

Вона наголосила, що виявлення онкопатології на ранній стадії та його адекватне лікування забезпечує одужання у 100% хворих з першою стадією захворювання, у 80% – з другою стадією, у 25-30% з третьою стадією захворювання, і лише 5-10% – з четвертою стадією хвороби. Тому особливе значення в ранній діагностиці відіграють скринінгові програми.

«До Програми медичних гарантій Національної служби здоров'я України включено 6 інструментальних досліджень, які спрямовані саме на раннє виявлення онкопатології – мамографія, цистоскопія, гастроскопія, колоноскопія, бронхоскопія та гістероскопія. Для пацієнта послуги надаються на безоплатній основі. Аби отримати цю послугу, пацієнт має звернутися до сімейного лікаря або лікуючого лікаря, який сформує електронне направлення до будь-якого медичного закладу, який законтрактований з НСЗУ», – сказала заступниця начальника ХОВА.

На сайті НСЗУ розміщено необхідний функціонал для пошуку закладів, також можна зателефонувати до контакт-центру за номером: 1677.

Директорка Державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Любов Махота додала, що з 1 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України «Про систему громадського здоров'я». Метою якого є збільшення тривалості та якості життя населення, а також зменшення рівня захворюваності від усіх причин. 

«Захворюванню на рак можна запобігти, дотримуючись простих рекомендацій: відмовитися від куріння і алкоголю, обмежити час перебування на сонці, бути фізично активним та дотримуватися здорового харчування, вакцинувати дітей від гепатиту В та вірусу папіломи людини. А найголовніше – обов’язково раз на рік відвідувати сімейного лікаря та проходити всі профілактичні обстеження, які потрібні за віком та станом здоров’я», – підкреслила директорка ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України».

Окрім того, вона наголосила, що протягом тижня на Харківщині проводяться виїзні комунікаційні заходи за участі медиків-онкологів. Зокрема, лікарі вже працювали в Первомайському, Валках, Новій Водолазі, а днями відвідають Красноград та Лозову.

«Якщо раніше більше уваги приділялося інфекційній захворюваності, то зараз на перше місце виходить саме неінфекційна захворюваність і її профілактика. До речі, нині спостерігається тенденція до «омолодження» захворюваності на рак. Рак розвивається з одної єдиної клітини. Перетворення нормальної клітини в пухлину відбувається при сприянні зовнішніх факторів, так званих канцерогенів», – пояснила Любов Махота.

До фізичних канцерогенів відносять ультрафіолетове, іонізуюче випромінювання, тривале травмування тканин тіла, до хімічних – азбест, компоненти тютюнового диму, афлотоксини, миш'як та інші забруднювачі харчових продуктів та питної води. Також існують біологічні канцерогени – інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами.