Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині медзаклади готуються до проведення операцій з трансплантації органів

На Харківщині медзаклади готуються до проведення операцій з трансплантації органів

Про це повідомила заступниця начальника Харківської ОВА Олена Логвинова.

«Від початку 2024 року операції з трансплантації фінансуються Національною службою здоров’я України в межах Програми медичних гарантій і, відповідно, є безоплатними для громадян. На сьогодні два заклади охорони здоров'я у Харківській області вже подали пропозиції щодо підписання договору з НСЗУ за пакетом «Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів». Це питання перебуває на особистому контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова», – розповіла Олена Логвинова.

Впродовж 2023 року в Україні здійснили майже 590 органних трансплантацій в межах трирічного пілотного проєкту МОЗ, який стартував у 2021-му. Рішенням Уряду наприкінці минулого року на розвиток трансплантацій в країні було спрямовано додаткові 212 мільйонів гривень.

Органні пересадки в Україні проводять 25 центрів трансплантації, які успішно пересаджують серце, печінку, легені, нирки, підшлункову залозу, а у 8 центрах провели 342 пересадки кісткового мозку.

«Лікування методом трансплантології в межах Програми медичних гарантій – це зрозумілий маршрут для пацієнта та прозорість оплат для медзакладів, адже НСЗУ висуває чіткі вимоги до надавачів послуг, які може отримати пацієнт. Наближаємо Харківщину до рівня міжнародних практик у сфері медицини», – зазначила заступниця начальника ХОВА.