Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Віта Ковальська взяла участь у засіданні Ради регіонів Координаційного центру з розвитку сімейного виховання

Віта Ковальська взяла участь у засіданні Ради регіонів Координаційного центру з розвитку сімейного виховання

Захід відбувся у Києві за участі профільних заступників обласних адміністрацій, представників Офісу Президента України, Мінсоцполітики, МОЗ, Національної соціальної сервісної служби України та МОН.

Учасники зустрічі ознайомилися з проєктом Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні, обговорили кроки її реалізації на центральному та регіональному рівнях у 2024 році, а також узгодили напрямки спільної роботи.

Заступниця начальника ХОВА розповіла про досвід Харківщини щодо впровадження практик з виховання дітей у сімейному оточенні. Це питання перебуває на особистому контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова.

«Станом на сьогодні в області сімейними формами виховання охоплені 4125 дітей, з них 1142– влаштовані до ДБСТ та виховуються у прийомних сім'ях. Ще 2983 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування проживають у сім'ях опікунів. Крім цього, в області налічується 41 сім'я патронатних вихователі, які надають послуги 98 дітям. Постійно працюємо над розбудовою сімейних форм виховання в області: впродовж 2022-2023 року створили 15 ДБСТ, 25 прийомних сімей та 16 родин патронатних вихователів до яких загалом влаштували 404 дитини», – розповіла Віта Ковальська.

В межах Програми підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023-2027 роки при створенні ДБСТ, ПС або патронатної родини передбачена виплата 30 тисяч гривень допомоги та 50 тисяч – з нагоди їх 15-річного функціонування. Також передбачена щомісячна виплата ДБСТ і ПС у розмірі 5 тисяч гривень, які взяли на виховання дитину, позбавлену батьківського піклування або з інвалідністю підгрупи А. 

Заступниця начальника ХОВА також зазначила, що з вересня 2023 року одноразову допомогу на суму 480 тисяч гривень вже отримали 16 родин, які створили прийомні сім'ї та родини патронатного вихователя.

Велика увага приділяється роботі в громадах – створено центри життєстійкості, впроваджуються медіації та навчання для фахівців і команд спеціалістів.

«Тісно співпрацюємо з благодійними інституціями. За підтримки Фундації Олени Зеленської дві родини із Куп'янського району, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, увійшли в проєкт будівництва житла для ДБСТ. Ще 80 дитячих будинків сімейного типу, які продовжують проживати на Харківщині, отримали допомогу від Фундації у вигляді меблів, побутової техніки, будматеріалів тощо», – зауважила Віта Ковальська.

Крім цього, для 200 дітей-сиріт з цих родин разом із батьками організували оздоровчий відпочинок.