Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відбулося засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва

На Харківщині відбулося засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва

Захід присвятили темі відновлення та відбудови об’єктів, пошкоджених внаслідок дій російських окупантів.

В онлайн-форматі до зустрічі долучився заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба. Посадовець наголосив на першочерговості та важливості відновлення житлової інфраструктури на постраждалих та деокупованих територіях Харківської області. 

«Дуже важливо, що під час активної війни ми не лише даємо відсіч ворогу, але й усуваємо наслідки ударів. Це важливо лише завдяки нашим Збройним силам України, Президента, обласної влади та міжнародних партнерів. За участі усіх дотичних необхідно сконцентруватися на нагальних питаннях та потребах цивільного населення», - підкреслив Олексій Кулеба. 

Загалом внаслідок ворожих обстрілів на Харківщині пошкоджено більш як 43 тисячі об’єктів, з яких 6051 багатоповерхівка та 19480 приватних домоволодінь. Лише у Харкові збитки від ударів російських окупантів сягнули 10 мільярдів доларів США. 

«Питання відновлення – одне з пріоритетних в нашій спільній роботі. В 2023 році коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, відновлювальні роботи тривали на 125 об’єктах – це і багатоквартирні будинки, і приватні, адмінбудівлі, медзаклади, інфраструктура та заклади освіти. Водночас, за підтримки міжнародних партнерів, відновлено майже 1400 пошкоджених об’єктів. Маємо спільними зусиллями нарощувати темпи», - зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. 

Також до засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва долучилися народні депутати України Євген Пивоваров, Марія Мезенцева та Павло Якименко, Харківський міський голова Ігор Терехов, очільниця обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, представники міжнародних організацій, представники посольств, посли та почесні консули. 

«Наразі працюємо над масштабним пакетом допомоги Україні від Європейського союзу, загальним обсягом 50 мільярдів євро в рамках проєкту Ukraine Facility. В його межах передбачається надавати громадам та територіям, втому числі і для Харківщини, по півмільярда євро на відбудову саме соціальної інфраструктури. Мова йде про школи та лікарні. Дякуємо усім міжнародним партнерам за допомогу та реалізацію важливих проєктів. Продовжуємо працювати задля Перемоги», - зазначила Марія Мезенцева. 

Міжнародна організація з міграції ООН надала допомогу більш як 1,349 мільйона жителям Харківської області. Зокрема, більше 70 тисяч людей отримали індивідуальні будівельні набори для оперативного усунення наслідків ворожих ударів. 

«Водночас, МОМ відремонтувала 53 пункти тимчасового розміщення в Харківській області на 12 529 спальних місць, виконавши легкий, середній та капітальний ремонт із залученням підрядників та мобільних бригад. Також вже отримали підтримку в частині ремонту та реконструкції 94 заклади соціальної сфери, в 10 з яких ще тривають роботи після нещодавніх агресора у Харкові», - зазначила головна координатора з підтримки програм МОМ Кеті Сноубол.