Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині закликають здавати кров на донорство

На Харківщині закликають здавати кров на донорство

Харківський обласний центр служби крові запрошує на донацію цільної крові, тромбоцитів і плазми.

Як зазначила виконуюча обов'язки директора Харківського обласного центру служби крові Олена Малигон, потреба в крові зросла з початком повномасштабного вторгнення рф 2022 року і відтоді залишається майже на тому самому рівні. 

«У нас завжди велика потреба в негативних групах крові. Так склалося, оскільки популяції донорів з негативними групами, на жаль, менше, ніж з позитивними. Тому наше головне завдання – планувати роботу з постійними донорами. І тоді цей дефіцит не буде таким наявним у разі, наприклад, активних бойових дій. Низький уклін і вдячність всім донорам Харківщини. Ми їх називаємо нашим Харківським донорським фронтом», – розповіла Олена Малигон.

Після лабораторних досліджень, коли кров донора вже надходить до лікувального закладу, то він отримує смс-повідомлення: «Дякуємо, Ваша кров врятувала життя! Приходьте ще!». Якщо під час перевірки виявляється хільоз, то така кров є непридатною. Саме тому необхідно дотримуватися нескладної, але важливої дієти перед донацією. Детальніше про це можете прочитати на сайті Харківського обласного центру служби крові.

«Хочу допомагати людям, чим можу. Я є волонтером, а по службовій позиції –  священнослужитель. Як почалася війна ми допомагали евакуюватися з Харкова. Також на Богодухівщині організували допомогу для постраждалих від воєнних дій, оскільки в нас багато переселенців. От якось я думав, чим ще можу допомогти для людей. Вирішив стати донором, адже крові вистачає, то буду ділитися і цим», – сказав донор Сергій Тюріков.

З початку повномасштабного вторгнення рф Центр працює у підвальному приміщенні для того, щоб забезпечити безпеку донорам і працівникам. Окрім того, працює виїзна бригада, також наразі формується ще одна. Аби до населеного пункту прибули фахівці, можна зв’язатися за номером: 095 570 4766. Якщо збереться до 30 людей, то буде організовано доставку на місце здачі крові і назад. За умови більшої кількості охочих – до громади прибуде виїзна бригада Центру.

«Я вперше здаю кров, спочатку трохи хвилювалася. Але в процесі вже заспокоїлася, адже все проходить дуже швидко і гарно організовано. Потреба в крові є постійною, на жаль, зараз під час війни вона є вищою, тож закликаю й інших до донорства – це не страшно», – прокоментувала донорка Наталія Дерев’янська.